Για ένα κομμάτι ψωμί

images_aabread-39-600.jpg

Είναι η βάση της διατροφής μας, και αγαπιέται σε διάφορες μορφές: φρέσκο, φρυγανισμένο, σα παξιμάδι κοκ. Εξάλλου, δουλεύουμε για να ”βγάλουμε το ψωμι” μας αλλά και να μας παρέχεται ”άρτος και θεάματα”!


Αναρωτηθήκατε την θρεπτική του αξία;

Το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (κατά μέσο όρο 55 g/100 g).
Ο γλυκαιμικός δείκτης του ψωμιού ποικίλλει αρκετά, με μέσο όρο μεγαλύτερο από 70.
Το ψωμί περιέχει επίσης πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μεταλλικά άλατα, όπως αυτά του καλίου (140-225 mg/100 g).
Κατά κανόνα το ψωμί παρέχει πολύ λίγο λίπος.
Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ποικίλλει (4-9 g/100 g) και εξαρτάται από την επεξεργασία που έχει γίνει στο αλεύρι. Η περιεκτικότητα του ψωμιού σε αλάτι είναι κατά μέσο όρο 650 mg/100 g.

Η διατροφική σύσταση των διαφόρων ειδών ψωμιού ποικίλλει ελαφρώς και κυρίως εξαρτάται από την επεξεργασία που έχει υποστεί το αλεύρι. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλεύρι ολικής άλεσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/