Ασφαλή αποθήκευση στο ψυγείο

images_aafridge2.jpg

    Διατηρήστε το ψυγείο μεταξύ 1 και 4 . Σε αυτήν την συγκεκριμένη κλίμακα θερμοκρασιών, τα βακτήρια που χαλούν τα τρόφιμα, αναπτύσσονται πολύ πιο αργά. Γενικότερα, υπάρχει διακύμανση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα από εποχή σε εποχή. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να ελέγχετε την θερμοκρασία.


    Αποθηκεύστε τα τρόφιμα αμέσως. Αποφύγετε να αφήσετε τρόφιμα που αλλοιώνονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ.
    Διατηρήστε τα τρόφιμα είτε τυλιγμένα είτε σε καλυμμένα δοχεία ώστε να αποτραπεί η απώλεια υγρασίας και η απορρόφηση ξένων προς το τρόφιμο οσμών.
    Μεταφέρετε το περιεχόμενο ανοιγμένων κονσερβών σε καθαρά δοχεία. Είναι ασφαλές να διατηρείτε ανοιγμένες κονσέρβες στο ψυγείο, αλλά είναι δυνατόν έτσι να υπάρξει αλλοίωση του περιεχομένου της κονσέρβας.
    Διατηρήστε τα ωμά κρέατα σε ξεχωριστά πλαστικά πακέτα ή σε μπολ, στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου. Αυτό θα προφυλάξει την μετατόπιση των χυμών των κρεάτων σε άλλα τρόφιμα. Το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου συνήθως είναι και το πιο ψυχρό.
    Αποφύγετε να υπερφορτώσετε το ψυγείο σας με τρόφιμα. Ο κρύος αέρας χρειάζεται χώρο για να κυκλοφορήσει.
    Χρησιμοποιήστε τις ειδικές θήκες που βρίσκονται στο ψυγείο. Το κρέας έτσι διατηρείται περισσότερο κρύο και έτσι παραμένει φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα.
    Παρόλα αυτά, τα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται στις χάρτινες συσκευασίες και όχι στις ειδικές θήκες που βρίσκονται στην πόρτα γιατί στο συγκεκριμένο μέρος του ψυγείου υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες ψύξης.
    Τα αυγα τα κραταμε σε κλειστες θηκες γιατι το τσοφλι ειναι διαπερατο απο μ.ο. ειδικα αν πλυθει χωρις λογο.
    Ποτέ να μην εμπιστεύεστε ένα τρόφιμο από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Ένα τρόφιμο είναι δυνατόν να φαίνεται ή να μυρίζει φυσιολογικά, αλλά να μην είναι πλέον ασφαλές να καταναλωθεί. Η οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ξεκάθαρη: Όταν υπάρχει αμφιβολία για την υγιεινή ενός τροφίμου, θα πρέπει να πετιέται.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/