Τσιμπήματα απο τσούχτρες : τι πρέπει να γνωρίζετε

images_aatsouxtra.jpg

Οι τσούχτρες (μέδουσες) προβλέπεται να επισκεφτούν τις θάλασσες της Μεσογείου και αυτό το καλοκαίρι.
 Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιπτώσεις από το τσίμπημα τσούχτρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές με δύσπνοια, ζάλη, γενικευμένο οίδημα, ερυθρότητα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για αυτοπεριοριζόμενες επιφανειακές σωματικές αντιδράσεις οι οποίες είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν  με σχετικά απλά μέτρα στο σπίτι.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως το είδος και μέγεθος της μέδουσας, την ηλικία και το μέγεθος του ατόμου, τη διάρκεια της έκθεσης και την θέση του τσιμπήματος. Κοινά σημεία και συμπτώματα είναι:

Πόνος κάψιμο
Κόκκινο, καφέ ή μοβ ίχνη στο δέρμα
Κνησμός
Τσούξιμο μούδιασμα

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν:

Τα τσιμπήματα καλύπτουν μεγάλες περιοχές του δέρματος.
Έχετε οποιαδήποτε συστηματικά συμπτώματα ή σοβαρή αντίδραση (π.χ. ζάλη, πυρετό, εμετό, δύσπνοια, πονοκέφαλο).
Άμεσα απλά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε τοπικές αντιδράσεις:

1.     Η αφαίρεση των πλοκαμιών. Όταν έρχεστε σε επαφή με πλοκάμια μέδουσας, τα πλοκάμια αυτά μπορεί να αποκολληθούν από τη μέδουσα και να κολλήσουν στο δέρμα. Βγάλτε τα πλοκάμια με λαβίδα πλένοντας την περιοχή με θαλασσινό νερό. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, να τρίψετε τα πλοκάμια στο δέρμα με πετσέτα, να πιάσετε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια για να αποφύγετε μεγαλύτερη απελευθέρωση δηλητηρίου ή διάχυσή του.
2.     Τοποθετήστε ειδική αντισηπτική αλοιφή για τσούχτρες στην προσβεβλημένη περιοχή. Εάν δεν έχετε αλοιφή μπορείτε να πλύνετε την προσβεβλημένη περιοχή επί τριάντα δευτερόλεπτα με ξύδι και να τοποθετήσετε θαλασσινό νερό με σόδα.   
ΠΡΟΛΗΨΗ
o   Φοράτε προστατευτική ενδυμασία. Ειδικές στολές κολύμβησης snorkeling που καλύπτουν το σώμα κατασκευασμένες από λεπτό, υψηλής τεχνολογίας ύφασμα. προστατεύουν από τσιμπήματα.
o   Μιλήστε με ναυαγοσώστες και κατοίκους της περιοχής πριν από την κολύμβηση για την πιθανή εμφάνιση μεδουσών.
o   Μείνετε έξω από το νερό, όταν ο αριθμός  των μεδουσών είναι υψηλός.
o   Μην κάνετε βουτιές σε ύδατα με  τσούχτρες.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/