Τροφική δηλητηρίαση : πρώτες βοήθειες

images_aatrofikidiliti.jpg

Οι οξείες τροφικές δηλητηριάσεις, οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται οξέως στο σώμα, σχετίζονται με την τροφή και το νερό και επιδρούν βλαπτικά στον οργανισμό, παρουσιάζοντας μία ποικιλία συμπτωμάτων.

Τα αίτια, μπορεί να είναι δυσανεξία σε συστατικά των τροφών, αλλά μπορεί να αφορά τοξική δράση μικροοργανισμών, όπως μικροβίων, ιών, βακτηρίων, πρωτοζώων, που ευρίσκονται στο τρόφιμο ή τοξινών τους. Η πλειοψηφία των τροφικών δηλητηριάσεων οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν και πολλαπλασιάζονται στα τρόφιμα. Ο ακριβής τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού ποικίλλει: Ιοί, shigella, σαλμονέλλα, campylobacter, E. Coli, Entamoeba histolytica, yersinia enterocolitica, giardia, lamblia, cryptosporidia, εντεροιοί, vibrios, s. aureus, bacillus cereus, clostiridium difficile, clostiridium perfigens, είναι μερικά μόνο από αυτά!

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

·        Κοιλιακές κράμπες ή πόνο
·        Διάρροια (μπορεί να είναι αιματηρή)
·        Πυρετό και ρίγη
·        Πονοκέφαλο
·        Ναυτία και έμετο
·        Αδυναμία

Πρώτες βοήθειες επί ήπιων συμπτωμάτων:

·        Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, την καφεΐνη το αλκοόλ τα γαλακτοκομικά  προϊόντα και τα γλυκά κατά το διάστημα των συμπτωμάτων.
·        Φροντίστε για την αντικατάσταση των υγρών του οργανισμού σας με επαρκή πρόσληψη νερού
·        Φροντίστε για την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών του οργανισμού σας που χάνονται με τον εμετό ή την διάρροια. Ο ζωμός λαχανικών ή κότας είναι καλή λύση.  

Εάν τα συμπτώματα δεν είναι αυτοπεριοριζόμενα ή είναι ιδιαίτερα έντονα, θα χρειαστεί ιατρική εξέταση και αναλόγως συμπτωμάτων ειδική θεραπεία. 

Πηγή  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/