Τι παίζει με το superfood ACAI BERRY;

images_aacai-embed.jpg

Το σκούρο μωβ αυτό μούρο δε βρίσκεται εύκολα στα ράφια των supermarkets και των φαρμακείων στη φυσική του μορφή, ωστόσο βρίσκεται πολύ εύκολα με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής. Φυσιολογικά παράγεται στην κεντρική και νότια Αμερική και αποτελεί τον καρπό (φρούτο) του φοίνικα που ευδοκιμεί στον Αμαζόνιο. Έχει μέγεθος μικρής ρώγας σταφυλιού, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη, γεγονός που καθιστά το acai berry εξαιρετικά δύκολο στη μεταφορά. Είναι λοιπόν λογικό να μη βρίσκεται εύκολα το μούρο αυτό στη φυσική του μορφή και συναντάται κυρίως είτε ως συστατικό σε χυμούς και smoothies ή σαν σκόνη, κάψουλες και χάπια ως συμπλήρωμα διατροφής.


Σε διατροφικό επίπεδο το acai berry αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τα αντιοξειδωτικά συστατικά μεταξύ άλλων θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τον καρκίνο, ενώ τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Πέρα από τα παραπάνω αποδεδειγμένα στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις του acai berry υπάρχουν και πολλοί άλλοι ισχυρισμοί για οφέλη οι οποίοι όμως δεν έχουν αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες. Κάποια από τα ανυπόστατα μέχρι στιγμής οφέλη είναι η αντιγηραντική δράση, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και η μείωση του βάρους. Αναφορικά με την επίδραση της λήψης acai berry στην απώλεια βάρους δε φαίνεται το συγκεκριμένο φρούτο να έχει κάποια ιδιαίτερη επίδραση. Όπως όλα τα berries είναι φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως να φέρει κάποιο επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με τα λοιπά μούρα. Συνεπώς το acai berry δεν αποτελεί κάποιο μαγικό συστατικό όπως και οι δίαιτες βασισμένες σε acai berry δεν φέρουν κάποιο πλεονέκτημα και μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο εάν είναι υποθερμιδικές και είναι σύμφωνες με τις αρχές τις σωστής διατροφής.
Το acai berry μπορεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Προσοχή επίσης στα ροφήματα με acai berry που έχουν πολύ ζάχαρη καθώς μπορεί να παρέχουν πολλές θερμίδες.

Συμπερασματικά τα μούρα φέρουν πολλές σημαντικές ιδιότητες. Δυστυχώς στη χώρα μας στη φυσική τους μορφή είναι δυσεύρετα ή πολύ ακριβά και πολλές φορές όχι τόσο γευστικά, με αποτέλεσμα η κατανάλωση τους να είναι πολύ περιορισμένη. Τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά των μούρων μπορείτε να τα λάβετε από φρέσκα φρούτα εποχής που βρίσκονται σε αφθονία όλο το χρόνο στην Ελλάδα. Η χρήση συμπληρωμάτων berries συστήνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας κατανάλωσης της επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών ώστε να καλύπτονται οι συνιστώμενες ποσότητες σε κάποια θρεπτικά συστατικά. Σε αυτή την περίπτωση από όποιο είδος μούρων και να επιλέξετε το συμπλήρωμα οι διαφορές μεταξύ τους είναι αμελητέες.

Πηγή : http://dietstories.gr/