Τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερίνη;

images_aaavga.jpg

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Εκτός όμως από την εξωγενή οδό απορρόφησης της χοληστερόλης των τροφών, η χοληστερόλη συντίθεται και στον οργανισμό. Παρά το γεγονός ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί στο υπερχοληστερολαιμικό άτομο να οφείλεται σε αυξημένη διατροφική πρόσληψη αυξημένων ποσοτήτων χοληστερόλης, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για αυξημένη ενδογενή παραγωγή χοληστερόλης λόγω:


·        Αυξημένης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων και υδρογονομένων trans φυτικών λιπαρών οξέων
·        Δυσμενούς κληρονομικότητας
·        Παχυσαρκίας
·        Διαβήτη
·        Φαρμάκων
·        Μεταβολικού συνδρόμου
·        Ορμονικών διαταραχών
·        Νεφρωσικού συνδρόμου
·        Παθήσεων ήπατος

Η δραστική μείωση της διατροφικής χοληστερόλης δεν βοηθά την πλειοψηφία των ασθενών που εμφανίζουν αυξημένη παραγωγή ενδογενούς χοληστερόλης.

Τα αυγά περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη εφάμιλλη των ψαριών και του κρέατος και είναι πλούσια πηγή χοληστερόλης. Ένα μεγάλο τυπικό αυγό περιέχει έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Περιέχει επιπλέον ένα γραμμάριο υδατανθράκων, 4,5 γραμμάρια λίπος (δύο γραμμάρια μονοακόρεστο λίπος, 0,5 γρ πολυακόρεστο λίπος και 1,5 κορεμένα λιπαρά οξέα) και 200mg χοληστερόλης. Το αυγό είναι καλή πηγή ρετινόλης, φολικού οξέος, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12-D και σιδήρου. Ο κρόκος περιέχει όλο το λίπος και την χοληστερόλη και το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου, της θειαμίνης, της ρετινόλης. Το ασπράδι είναι 90% νερό χωρίς λίπος και περιέχει κυρίως πρωτεΐνη βιταμίνες και ίχνη γλυκόζης.

Εάν ανήκετε στην πλειοψηφία των ασθενών με υπερχοληστερολαιμία λόγω αυξημένης παραγωγής ενδογενούς χοληστερόλης και σας αρέσουν τα αυγά μπορείτε να τρώτε άφοβα δύο αυγά την εβδομάδα. Εάν σας αρέσει να τρώτε καθημερινά αυγά και έχετε χοληστερόλη προτιμήστε το καθαρό ασπράδι με δεδομένο ότι το ασπράδι του αυγού είναι καθαρή πρωτεΐνη χωρίς λίπος και ελάχιστη χολίνη.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/