Ποιό είναι το καλύτερο ”ενυδατικό” ποτό μετά την άσκηση;

images_aenidatosi.jpg

Ψάχνετε για το ιδανικό μείγμα αναπλήρωσης αλάτων μετά την προπόνηση; Το γάλα και τα προϊόντα επεξεργασίας γάλατος, χάρη στην ισορροπία νατρίου, υδατανθράκων και αμινοξέων, βοηθούν το σώμα να διατηρήσει υψηλότερα επίπεδα υδάτωσης, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Στην μελέτη αυτή λοιπόν, οι ερευνητές με σκοπό να δουν κατά πόσο διάφορα πόσιμα μείγματα οδηγούν σε καλύτερα επίεδα ενυδάτωσης, υπέβαλαν 15 ποδηλάτες στην ίδια αθλητική δοκιμασία για 4 φορές. Μετά από κάθε προπόνηση/δοκιμασία οι ποδηλάτες ήπιαν: αγελαδινό γάλα,γάλα σόγιας, ένα αθλητικό ποτό ευρείας κατανάλωσης και ενα υποκατάστατο γεύματος με βάση του το γάλα.

Οι ερευνητές μέτρησαν δείκτες αίματος και ούρων για τον προσδιορισμό της κατάστασης υδάτωσης καθώς επίσης αξιολόγησαν το αίσθημα ”ξεδιψασματος” και πληρότητας.

Τελικά, το υποκατάστατο γεύματος με βάση το γάλα οδήγησε σε καλύτερη αναπλήρωση συστατικών ενώ το αγελαδινό γάλα οδήγησε σε υψηλότερο αίσθημα πληρότητας και κορεσμού μετά την προπόνηση.

Και όσο αφορά το νερό; Οι συγγραφείς σημειώνουν πως η πόση νερού με υψηλό ρυθμό μετά την προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία μέσω αραίωσης και αντιρροπιστική διούρηση.

Η δική μας συμβουλή είναι να αναπληρώνεται αργά και συστηματικά η απαραίτητη ποσότητα υγρών. Το γάλα αποδεδειγμένα αποτελεί το καλύτερο μείγμα αναπλήρωσης μετά την προπόνηση από κάθε άποψη:

    Είναι υγρό οπότε αναπληρώνει… υγρά
    Περιέχει νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο οπότε αναπληρώνει άλατα
    Περιέχει αμινοξέα υψηλής βιολογικής αξίας για την μυική αποκατάσταση
    Περιέχει απλους υδατάνθρακες για την αναπληρωση γλυκογόνου και την μυική αποκατάσταση
    Περιέχει την ιδανική αναλογία πρωτεϊνης-υδατανθράκων 1:4 και μία μερίδα (500mL) στην ιδανική ποσότητα (20g πρωτεϊνης).
    Περιέχει αυξητικούς παράγοντες για την μεγιστοποιήση της μυικής αποκατάστασης
    Περιέχει λιπαρά οξέα που ευνοούν την μυική αποκατάσταση
    Είναι φυσικό προϊόν και σχετικά οικονομικό

Οι πρωτεΐνες αποτελούνε επίσης ένα κύριο συστατικό του οστού και η διαιτητική πρωτεΐνη έχει κριτική σημασία για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών, όπως επιβεβαιώνεται από την αποδοχή ενός ισχυρισμού για την υγεία σχετικά με την πρωτεΐνη και την ανάπτυξη και διατήρηση των οστών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (βλ. Πίνακα 1). Παραδοσιακά, θεωρούταν ότι η υπερβολική πρωτεΐνη της δίαιτας μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των οστών, εξαιτίας της αυξημένης απέκκρισης του ασβεστίου από τα ούρα. Παρόλα αυτά, πιο πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν στην πραγματικότητα ότι η αύξηση της απέκκρισης του ασβεστίου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αύξησης στην απορρόφηση του ασβεστίου από τη δίαιτα που προκαλεί η πρωτεΐνη.10,11 Η πρωτεΐνη φαίνεται ωφέλιμη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία των οστών, ειδικά στους ηλικιωμένους.10 Παρόλο που η παροχή πρωτεΐνης στην Ευρώπη είναι σε γενικές γραμμές επαρκής και δεν υπάρχει όφελος εάν αυξηθεί η κατανάλωσή της πέρα από τα συνιστώμενα επίπεδα, σε μερικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, εντοπίζονται ανεπαρκείς προσλήψεις.2

Και μερικές άλλες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία συνδέονται με την υγεία των οστών (βλ. Πίνακα 1 για τους επιτρεπόμενους ισχυρισμούς υγείας σχετικά με την υγεία των οστών), αλλά γενικώς δεν θεωρούνται κύρια περιοριστικά θρεπτικά συστατικά για την οστική υγεία. Η ύπαρξη, επίσης, στη δίαιτα άφθονων φρούτων και λαχανικών φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/