Μη θρεπτικές γλυκαντικές ύλες: Xρήση και Προοπτικές Υγείας

images_aglukanti.jpg

Εξ ορισμού, τα NNS, δηλαδή τα πολύ χαμηλών θερμίδων γλυκαντικά και τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν μια υψηλότερη ”ένταση” της γλυκύτητας ανά γραμμάριο από θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες όπως η σακχαρόζη, τα σιρόπια αραβοσίτου και οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων. Ως υποκαταστατο θερμιδικού γλυκαντικού, αυτά προστίθενται σε μικρότερες ποσότητες. Ως εκ τούτου, παρέχουν καθόλου ή λίγες θερμίδες. Στην βιομηχανία τροφίμων τα NNS χρησιμοποιούνται ευρέως σε χιλιάδες ποτά και άλλα προϊόντα τροφίμων, όπως αναψυκτικά διαίτης, γιαούρτια, επιδόρπια και τσίχλες. Οι παρασκευαστές τροφίμων χρησιμοποιούν συχνά ένα μείγμα των NNS ή ένα μείγμα από ζάχαρη και NNS για τη βελτίωση της γεύσης του προϊόντος.


Οι συγγραφείς της παρούσας ανασκόπησης εξέτασαν την βιβλιογραφία που αφορούν τα NNS στο πλαίσιο σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών, τις καταναλωτικές συνήθειες, την όρεξη, την πείνα και την ενεργειακή πρόσληψη, το βάρος του σώματος, και παράγοντες καρδιομεταβολικής υγείας.

Το επίκεντρο της δήλωσης είναι 6 NNS: η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το neotame, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη τα οποία αναγνωρίζονται ως πρόσθετα τροφίμων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (US FDA) και ως εκ τούτου έπρεπε να εγκριθoyn ως ασφαλή προτού διατεθoyn στην αγορά. Σχετικά με την στέβια, αυτή τη στιγμή, η FDA δεν έχει εκδώσει απόφαση ως προς το γενικό επιπεδο ασφάλειας, αλλά δεν έχει εκδώσει επιστολές αντίρρησης για μία σειρά από γενικά αναγνωρισμένες ως ασφαλείς ειδοποιήσεις.

Οι συγγραφείς καταλήγουν πως προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να διαπιστωθεί κατά πόσο η χρήση των NNS μπορεί να αντικαταστίσει τις θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες στα ποτά και τα τρόφιμα και αν η μείωση στα πρόσθετα σάκχαρα έχει οφέλη στην ρύθμιση της όρεξης, το ενεργειακό ισοζύγιο, το σωματικό βάρος, ή σε παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι NNS μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια δομημένη διατροφή για να αντικαταστήσουν πηγές των σακχάρων και ότι αυτή η υποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μέτριες μειώσεις ενεργειακής πρόσληψη ςκαι την απώλεια βάρους. Η επιτυχής μείωση της πρόσληψης ενέργειας προϋποθέτει ότι υπάρχει πλήρης αντιστάθμιση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας από τη χρήση του NNS που περιέχουν ποτά και / ή τα τρόφιμα. Τελικά, στη διαθέσιμη βιβλιογραφία, σπανίζουν δεδομένα από καλά σχεδιασμένες μελέτες σε ανθρώπους για την διερεύνηση του πιθανού ρόλου των NNS στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και την ελαχιστοποίηση παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Μια συνετή χρήση NNS θα μπορούσε να διευκολύνει τη μείωση στην προστιθέμενη πρόσληψη σακχάρων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη συνολική ενέργεια και την απώλεια βάρους ή τον έλεγχο του βάρους, και την προώθηση ευεργετικών αποτελεσμάτων για σχετικές μεταβολικές παραμέτρους. Ωστόσο, αυτά τα δυνητικά οφέλη δεν επαρκούν εάν υπάρχει μια αντισταθμιστική αύξηση στην πρόσληψη ενέργειας από άλλες πηγές.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/