Ιώσεις και βουητό αυτιών

images_aaiosiafti.jpg

Το βουητό στα αυτιά είναι ένα σύμπτωμα ιδιαίτερα ενοχλητικό, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 25% των ανθρώπων θα παρουσιάσει στην ζωή του ένα επεισόδιο εμβοών.

  Ο ήχος είναι «ήχος φάντασμα», δεν είναι ήχος ο οποίος γίνεται αντικειμενικά αντιληπτός από παρευρισκόμενα άτομα. To βουητό στα αυτιά συχνά εκλύεται μετά από ιώσεις. Ορισμένες φορές το σύμπτωμα παγιώνεται με αποτέλεσμα ο ασθενής να ευρίσκεται αντιμέτωπος με ενοχλητικούς θορύβους που μπορεί να μοιάζουν με βρυχηθμό, κουδούνισμα, σφύριγμα, βόμβο υψηλής ή χαμηλής έντασης, θρόισμα αέρα, κυματισμό νερού, μουσική νότα, ήχο ρολογιού, καρδιακό χτύπο. Στις περιπτώσεις αυτές  ο πάσχων μπορεί να παρουσιάσει άγχος, κατάθλιψη, αυπνία, αδυναμία εργασίας, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες αναψυχής, σχέσεις, επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερα οι διαταραχές ύπνου και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα δημιουργώντας φαύλο κύκλο, που προκαλεί συχνά απόγνωση στον ασθενή.

 Ορισμένοι ιοί και μικρόβια ερεθίζουν τον κοχλία με αποτέλεσμα αυτός να στέλνει λανθασμένα ηχητικά σήματα στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς να έχουμε άμεση φλεγμονή του συστήματος της ακοής, των νεύρων ή του εγκεφάλου από τον λοιμογόνο παράγοντα, όπως κλασσικά συμβαίνει στην ωτίτιδα και την λαβυρινθίτιδα. Ορισμένοι ειδικοί ιοί, όπως ο ιός της ιλαράς και της παρωτίτιδας έχουν την τάση να προκαλούν έντονο βουητό. Στις περισσότερες περιπτώσεις το φαινόμενο είναι αυτοπεριοριζόμενο και υποχωρεί σε απλά μέτρα όπως:

·          Την ανάπαυση σε ήσυχο περιβάλλον χωρίς φως
·          Την αποφυγή ακραίων θερμοκρασιών στο περιβάλλον σε λουτρά ποτά ή γεύματα (κρύο ζέστη)
·          Την αποφυγή καπνού καφέ ή αλκοόλ
·          Την ελαφρά υδαρή διατροφή
·          Τον επαρκή ύπνο
Όταν το σύμπτωμα εμμένει ή υποτροπιάζει πρέπει να διερευνηθούν ειδικά λοιμώδη νοσήματα που έχουν χρονίζουσα διαδρομή ή προκαλούν χρόνια  φορεία, καθώς και υποκείμενα παθολογικά αίτια που διαταράσσουν χρονίως την ομαλή αιμάτωση και λειτουργία των κυττάρων που ευθύνονται για την ομαλή σύλληψη και επεξεργασία των ήχων όπως:
·        Παθήσεις του αυτιού

Οι εμβοές που εμφανίζονται στην κατηγορία αυτή χαρακτηρίζονται από βαρηκοΐα

·         Αύξηση σακχάρου αίματος

Ο διαβήτης προκαλεί δυσλειτουργία ορισμένων ευαίσθητων νεύρων που εμπλέκονται στην ακοή
·        Η υπέρταση

·        Φάρμακα, τοξικοί παράγοντες (π.χ. αμινογλυκοσίδες, θόρυβος)

·        Διαταραχές ορμονών

Οι εμβοές ορισμένες φορές είναι δείκτης κακής ορμονικής λειτουργίας

·        Μεταβολικές διαταραχές

Η ηπατική ανεπάρκεια είναι χαρακτηριστική εκπρόσωπος της κατηγορίας

·        Παθήσεις εγκεφάλου κρανίου

Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι ορισμένοι όγκοι του εγκεφάλου

·        Αγγειακές παθήσεις (π.χ. ανευρύσματα)

·         Αυτοάνοσα νοσήματα

Πρόκειται για νοσήματα στα οποία ο οργανισμός παράγει αντισώματα καταστροφικά απέναντι στους δικούς του ιστούς (αυτοαντισώματα) εκλαμβάνοντάς τους λανθασμένα ως ξένους. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι ο λύκος και το σύνδρομο COGAN
·        Ψυχιατρικά νοσήματα, χρόνιο άγχος.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/