Θερμίδες γλυκών για άμεση ενέργεια

images_aaglyka.jpg

Οι περισσότεροι σε αυτές τις περιπτώσεις θα καταφύγουν στον καφέ και σε κάποιο γλύκισμα ώστε να αναζωογονηθούν και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους. Ο καφές και τα γλυκίσματα μπορεί στιγμιαία να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα λόγω της άμεσης επίδρασης τους στο νευρικό και πεπτικό σύστημα, στην πραγματικότητα όμως μετά από 1 ώρα μας φέρνουν σε χειρότερο ενεργειακό επίπεδο και μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι. Αντιθέτως, υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας παρέχουν ενέργεια και ζωτικότητα σταδιάκα και όχι τόσο βραχυπρόθεσμα.

    Η μπανάνα και το καρπούζι είναι 2 φρούτα τα οποία παρέχουν το ίδια άμεσα ενέργεια με τα γλυκά λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη. Επιπλέον, τα φρούτα θα τροφοδοτήσουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Φρούτα που συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία είναι και το μάνγκο, η παπάγια και ο ανανάς.
    Τα καρότα και οι πατάτες, όπως και τα παραπάνω φρούτα μπορούν με την πρόσληψη τους να προκαλέσουν πολύ γρήγορη άνοδο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, όπως θα προκαλούσε και η κατανάλωση μελιού. Τα λαχανικά αυτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, φυλικό οξύ και κάλιο, όλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
    Τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς πρόσθετη ζάχαρη αποτελούν μια πολύ καλή λύση για την φόρτιση του οργανισμού με ενέργεια. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες αυξάνουν σταδιακά τη γλυκόζη του αίματος με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος και οι μυικές ομάδες να αντλούν συνεχώς ενέργεια από την κυκλοφορία του αίματος για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Συνεπώς, η πρόσληψη δημητριακών ενδείκνυται ως πρωινό και απογευματινο γεύμα.
    Κατανάλωση νερού. Σημαντικό ρόλο στην ζωτικότητα που νιώθουμε κάθε μέρα παίζει η κατανάλωση νερού. Ιδίως όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός 8 ποτήρια νερού την ημέρα είναι απαραίτητα για την αποφυγή αφυδάτωσης και εξάντλησης.

Πηγή : http://dietstories.gr/