Δυσανεξία στο κρασί

images_aakrasi.jpg

Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στο κρασί εμφανίζουν παθολογικά συμπτώματα κατά την διάρκεια της λήψης γευμάτων που περιέχουν κρασί. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στο κρασί δεν πρέπει να συγχέονται με τη μέθη, διότι εκλύονται με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κρασιού.


Τα εμφανιζόμενα συμπτώματα είναι ποικίλα, παρουσιάζονται μαζί ή μεμονωμένα:
·        Φούσκωμα
·        Κοιλιακός πόνος
·        Διάρροια
·        Δυσκοιλιότητα
·        Εξάνθημα
·        Δύσπνοια
·        Κνησμός
·        Ζάλη
·        Πονοκέφαλος
·        Εφίδρωση
·        Λιποθυμία

Οι πιο κοινές περιπτώσεις δυσανεξίας στο κρασί είναι:

1.  Αντιδράσεις αλλεργικού τύπου στο κρασί.
  Κατά την αλλεργική αντίδραση δυσανεξίας στο κρασί παράγονται αντισώματα ΙgE, τα οποία πυροδοτούν την απελευθέρωση ισταμίνης και χημικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά. Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι αλλεργικό shock, μια αντίδραση απειλητική για τη ζωή με λιποθυμία και πτώση πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι πάσχοντες συχνά έχουν αλλεργίες και σε άλλες ουσίες (π.χ. ψάρια,  οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς,  αυγά, γάλα, σόγια, σιτάρι).
     2.     Δυσανεξία στα πρόσθετα του κρασιού

    Πρόκειται για δυσανεξία σε ορισμένα προϊόντα που προστίθενται στο κρασί για την ενίσχυση της γεύσης, τον χρωματισμό τους ή την αντισηψία.Τα θειώδη είναι ένα κλασσικό συντηρητικό που προστίθεται στο κρασί κατά την διαδικασία της οινοποίησης. Τα θειώδη μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα σε άτομα με άσθμα.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΤΥΡΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Η τυραμίνη είναι μια ουσία που ευρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες σε πολλά τρόφιμα. Η τυραμίνη στον άνθρωπο μεταβολίζεται από το ένζυμο οξειδάση της μονοαμίνης. Η διάσπαση των πρωτεϊνών καθώς το τρόφιμο συντηρείται είναι η κύρια οδός αύξησης της τυραμίνης στα τρόφιμα.  Υψηλές συγκεντρώσεις τυραμίνης έχουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υφίστανται μακρά «ωρίμανση». Έτσι, για παράδειγμα, τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες τυραμίνης είναι τα αλλαντικά, τα συντηρημένα ψάρια, το κόκκινο κρασί, το τυρί υψηλής ωρίμανσης,  οι σάλτσες σόγιας, το τουρσί.

Άτομα με ιδιοσυγκρασιακή δυσλειτουργία κατά το μεταβολισμό της τυραμίνης παρουσιάζουν κρίσεις κεφαλαλγίας από τυραμίνη. Η κατηγορία αυτή της δυσανεξίας έχει ως χαρακτηριστικό ότι τα ευαίσθητα άτομα εμφανίζουν ως μόνο σύμπτωμα μετά την κατανάλωση κρασιού (αλλά και άλλων προϊόντων πλούσιων σε τυραμίνη) τον πονοκέφαλο.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/