Γιατί ορισμένα σύνδρομα κόπωσης επιδεινώνονται κατα το καλοκαίρι

images_aasundromokop.jpg

Η χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται από επίμονη ατονία και κόπωση διάρκειας τουλάχιστον εξαμήνου. Ο ασθενής σε πολλές περιπτώσεις αδυνατεί να επιτελέσει καθημερινά καθήκοντα ενώ απλά μέτρα (π.χ. ξεκούραση, αγχολυτικές δραστηριότητες) δεν επαρκούν για να αποκαταστήσουν την παθολογική αυτή κατάσταση.

Η εξασφάλιση φυσιολογικής ενεργειακής εφεδρείας είναι μία σύνθετη ανθρώπινη λειτουργία που προϋποθέτει την ομαλή συνεργασία μιας ποικιλίας οργανικών συστημάτων. Ορμόνες της κυκλοφορίας, νευρωνικές συνδέσεις των ιστών με τον εγκέφαλο συνεργάζονται αρμονικά για να ρυθμιστεί η ομαλή λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, των μιτοχονδρίων. Η τροφοδοσία των μιτοχονδρίων  με επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για να γίνουν οι καύσεις και να παραχθεί τριφωσφορική αδενοσίνη ATP είναι ζωτική για την λειτουργία τους. Η επάρκεια του ύπνου και η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των απεκκριτικών οργάνων είναι σημαντικά για την εξουδετέρωση των τοξινών και παραπροϊόντων της καύσης που παράγουν τα μιτοχόνδρια.

Nοσήματα όπως η αναιμία, οι ορμονικές διαταραχές, οι χρόνιες φλεγμονές, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τα ψυχιατρικά σύνδρομα, η ινομυαλγία, οι ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων, οι αλλοιώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, οι αναπνευστικές παθήσεις, η υπερκόπωση, διαταράσσουν ένα ή περισσότερα σημεία του κύκλου της ροής της ενέργειας  στον άνθρωπο, προκαλώντας σύνδρομα κόπωσης.

ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Ορισμένοι πάσχοντες επιδεινώνονται κατά του καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συνήθως έχει ως αίτια:
1.        Την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω της εφίδρωσης λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και τη συχνή εμφάνιση υπότασης. Η παροχή αίματος και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για την επιτέλεση βιοχημικών αντιδράσεων στο κύτταρο μειώνονται, τα επίπεδα ενέργειας ελαττώνονται και η κόπωση επιδεινώνεται.

2.        Στις απότομες αυξομειώσεις βάρους και τις απισχναντικές δίαιτες οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς κατά το καλοκαίρι. Υπό την πίεση της ανάδειξης μιας ικανοποιητικής εικόνας σώματος, η έκθεση του οποίου είναι αυξημένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μειώνεται απότομα η παροχή ουσιωδών θρεπτικών ουσιών, αναπτύσσεται κέτωση και το κύτταρο αναγκάζεται συχνά να προσαρμοστεί ακαριαία σε ραγδαία μεταβολή του μικροπεριβάλλοντος με αποτέλεσμα τη μεταβολική κόπωση.

3.        Οι διακοπές και οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον συνδέονται με αυξημένο stress προσαρμογής στα ευαίσθητα άτομα που οδηγεί σε αυξημένη κόπωση. Η δραστική αλλαγή του ωραρίου του ύπνου, η υπερβολική πόση αλκοόλ, όταν υιοθετούνται ακραίες συμπεριφορές κατά την διασκέδαση συχνά επιδεινώνουν την κατάσταση.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/