Γιατί διψάω συνέχεια – μια συνηθισμένη ερώτηση των ανθρώπων που πάσχουν απο αυξημένη δίψα

images_aadipsa.jpg

Η πολυδιψία είναι παθολογικό σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από  την ακατάσχετη ανάγκη πόσης νερού.

Το νερό είναι απαραίτητο για την λειτουργία του σώματος. Οι βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα προϋποθέτουν την φυσιολογική επάρκεια νερού. Το νερό συντελεί στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, στην προστασία από την αφυδάτωση, στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Το αίσθημα της δίψας αποτελεί ένα από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει επαρκή αποθέματα νερού.

Η ζέστη, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση αλμυρών πικάντικων γευμάτων, είναι κοινοί παράγοντες της καθημερινότητας που προκαλούν μικρή παροδική αύξηση της συνήθους πρόσληψης ύδατος.

Ωστόσο η υπερβολική ή η παρατεταμένη δίψα μπορεί να υποκρύπτει μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η αφυδάτωση και η νεφρική ανεπάρκεια. Το πιο συχνό νόσημα που ευρίσκεται στην ρίζα του παθολογικού συμπτώματος της αυξημένης δίψας που επιμένει είναι ο διαβήτης.

Ενίοτε φάρμακα όπως αντιχολινεργικά,  διουρητικά, φαινοθειαζίνες αποτελούν την ρίζα του συμπτώματος. Ψυχικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη δίψα, ως ψυχοσωματικό σύμπτωμα (ψυχογενής πολυδιψία).

Τα ευρήματα από την ορθή παθολογική ιατρική εξέταση έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του ασθενούς, στον καθορισμό των εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση και στην παροχή της σωστής θεραπείας.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/