Αρσενικό : ένα διαδεδομένο καρκινογόνο

images_aaarsniko.jpg

Το αρσενικό είναι χημικό στοιχείο με ευρεία χρήση στην βιομηχανία και την γεωργία.


Η επιμόλυνση των υπόγειων υδάτων μπορεί να είναι κατά τόπους σημαντική και να προέρχεται τόσο από φυσικές πηγές όσο και από βιομηχανικές-γεωργικές πρακτικές. Το αρσενικό επιμολύνει κυρίως το νερό και τις αρδευόμενες από επιμολυσμένα ύδατα καλλιέργειες. Δεν εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του δέρματος είτε με εισπνοή κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή ντους.

 Τα άμεσα συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης αρσενικού περιλαμβάνουν έμετο, κοιλιακό άλγος, διάρροια, μούδιασμα, κνησμό, μυϊκές κράμπες.  Σε σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης επέρχεται θάνατος.

Η μακροχρόνια έκθεση σε αρσενικό συνδέεται με αυξημένη ευπάθεια σε καρκινώματα (π.χ.  ουροδόχου κύστης, πνεύμονα),καρδιακές παθήσεις, νευρολογικά προβλήματα, δερματικές βλάβες, διαβήτη.

Περιοχές με τμήματα εδάφους που παρουσιάζουν υψηλή επιμόλυνση με αρσενικό είναι η Ταϊβάν, το Μπαγκλαντές το Βιετνάμ, Ουγγαρία, Ρουμανία, Νεπάλ, Κίνα, Μογγολία, Αργεντινή, Χιλή, Μεξικό, Ινδία, Ταϊλάνδη, Δυτικές ΗΠΑ.

 Από τη σοβαρή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ενδέχεται να μολυνθούν και τα τρόφιμα, κυρίως λόγω μολυσμένων υδάτων σε αρδευόμενες καλλιέργειες. Iδιαίτερα ευπρόσβλητο είναι το ρύζι. Ορισμένα προϊόντα φυκιών και τυποποιημένων χυμών (ιδιαίτερα μήλου και σταφυλιού) έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού. Το καλό πλύσιμο των τροφίμων και του ρυζιού πριν το μαγείρεμα, μπορεί να μειώσει την έκθεση.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/