Iced tea: όχι και τόσο αθώο, όσο φαίνεται!

images_iced-tea-with-lemon_wjs14g.jpg

Το τσάι είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, επιβεβαιωμένες από πολλές μελέτες. Αφθονία  ιατρικών στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία σας. Ωστόσο, η «μόδα» του τσαγιού γίνεται ακόμη πιο έντονη, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς πολλές είναι οι εταιρείες που προωθούν το συσκευασμένο κρύο τσάι, ως το πλέον ιδανικό και δροσιστικό ρόφημα, χαμηλό σε θερμίδες και με πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες προσφέρουν φυσική αποτοξίνωση στον οργανισμό.

Το τσάι γενικότερα ως βότανο, και κατ’επέκταση ως φυσικό ρόφημα του βοτάνου αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για τους καταναλωτές που προσέχουν τη γραμμή τους. Ιδιαίτερα το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην μείωση του βάρους, την αύξηση του μεταβολισμού και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως μπορούν να μειώσουν το βάρος μας 2 με 3 κιλά σε διάστημα 2 μηνών. Μια ακόμη έρευνα που αφορούσε δείγμα πληθυσμού στην Ιαπωνία έδειξε ότι το πράσινο τσάι βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και την σταδιακή μείωση του βάρους.

Είναι όμως το πράσινο τσάι που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι, ίδιο με το κρύο τσάι τύπου «iced tea» που αγοράζουμε στα super markets; Έχει τις ίδιες θερμίδες και τα συστατικά για τα οποία φημίζεται;

Δυστυχώς προς έκπληξη όλων μας, το κρύο τσάι του εμπορίου που βρίσκεται στα ψυγεία των super market δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό βότανο με τις θεραπευτικές ιδιότητες. Αντίθετα, πρόκειται για ένα προϊόν που στόχο έχει να φέρει χρήματα στις εταιρείες που στηρίζονται στις “μαγικές” ιδιότητες του τσαγιού.

Μια ανεξάρτητη ανάλυση διαπίστωσε πολλά από τα ροφήματα τσαγιού που βρίσκονται στην αγορά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για τους μεταποιημένους χυμούς και τα αναψυκτικά, στην πραγματικότητα είναι μια άλλη μορφή του αναψυκτικού και σε ορισμένες μάρκες έχει περισσότερη ζάχαρη ακόμα και από τα αναψυκτικά τύπου Cola.

Από τις 26 διαφορετικές ποικιλίες παγωμένου τσαγιού που είναι διαθέσιμες στην Αμερική, εντοπίστηκαν ΜΟΝΟ 5 οι οποίες θεωρούνται «φύλακες» για τον καταναλωτή.

Τα περισσότερα ποτά τσαγιού γίνονται από εκχύλισμα τσαγιού, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά, κυρίως φλαβονοειδή, από αυτά που βρίσκονται στο ρόφημα του φυσικού πράσινου και μαύρου τσαγιού.

Το Lipton Ice Green Tea, το οποίο είναι κατασκευασμένο από εκχύλισμα τσαγιού, περιείχε 170mg των φλαβονοειδών στη φιάλη των 500 ml. Ένα απλό φακελάκι τσαγιού διαλυμένο σε μια κούπα νερού θα παραδώσει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών!

Ορισμένες μάρκες που κυκλοφορούν κυρίως στη Αμερική , όπως η Pokka Green Tea Sweet Jasmine, η οποία “υπερηφανεύεται” για ”το 100% πραγματικό αρωματικό τσάι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές κατεχίνες” που εμπορεύεται είναι ακόμα χειρότερο. Η ίδια ποσότητα φρέσκου τσαγιού που φτιάχνουμε μόνοι μας θα αποδώσει πέντε φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το συγκεκριμένο ρόφημα.

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Indira Naidoo, δήλωσε ότι η έρευνα που πραγματοποίησε αποδεικνύει ότι τα παγωμένα ποτά τσαγιού αποτελούν μια υγιή εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση των ζαχαρούχων αναψυκτικών, όχι όμως ότι μπορούν να θεωρηθούν ισάξια με το φυσικό προϊόν.

Η Naidoo βρήκε ότι 3 μάρκες τσαγιού της εταιρείας Sosro οι περιείχαν περισσότερη ζάχαρη και από το αντίστοιχο ποσό της Coca-Cola, 10,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ένα μπουκάλι των 500 ml! Οι τρεις μάρκες του Sosro παγωμένου τσαγιού είχαν 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ η Pokka Green Tea ροδάκινο είχε περίπου την ίδια ποσότητα ζάχαρης, όπως η Coke.

Όσο για την ετικέτα “χωρίς ζάχαρη” ορισμένα ροφήματα τσαγιού γνωστών εταιριών περιέχουν τις γλυκαντικές ουσίες ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο και σουκραλόζη. Οι δύο πρώτες γλυκαντικές ουσίες που αναφέρονται στην διατροφική ετικέτα έχουν συσχετιστεί με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε υψηλές δόσεις ενώ η σουκραλόζη φαίνεται να είναι ασφαλής. Δυστυχώς ακόμα και αυτή αλλά δυστυχώς συνδυάζεται με άλλες όχι ακίνδυνες γλυκαντικές ουσίες. Επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα θέλαμε καθώς όπως αποδεικνύεται η χρήση γλυκαντικών ουσιών επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα της όρεξης. Ακόμα και όταν καταναλώνουμε ένα υποκατάστατο ζάχαρης δημιουργείτε το αίσθημα κατανάλωσής του το οποίο όμως δεν ικανοποιείται καθώς η ποσότητα που προσφέρουμε στον οργανισμό δεν συνάδει με το αντίστοιχη παροχή ζάχαρης. Στην ουσία, όταν καταναλώνουμε ένα προϊόν με υποκατάστατο ζάχαρης ο οργανισμός μας δεν ικανοποιείται και ζητάει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα στο επόμενο γεύμα.

Οι επιστήμονες της έρευνας υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι το παγωμένο τσάι είναι η καλύτερη από τα αναψυκτικά, λόγω των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο που χρησιμοποιούν οι διαφημιστικές εταιρείες που «θησαυρίζουν» στο όνομα των αντιοξειδωτικών ουσιών του φυσικού τσαγιού. Τα αντιοξειδωτικά αποδεδειγμένα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους όταν προέρχονται από τα βότανα που συλλέγουμε από τη φύση και όχι από το εκχύλισμα τσαγιού με πρόσθετη ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.

Για του λόγου το αληθές αξίζει να ενημερωθείτε από τον παρακάτω πίνακα για το θερμιδικό περιεχόμενο καθώς και για την περιεκτικότητα των περισσότερων ροφημάτων που κυκλοφορούν στην Αμερικανική αλλά και την Ελληνική αγορά.

Όπως θα παρατηρήσετε τσάι που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία με τα ροφήματα με κόκκινο χρώμα τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουμε καθώς η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες είναι πάνω από 10 κουταλάκια του γλυκού!

how sweet can it isbevarages sweet
Παρακάτω σας δίνουμε ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για τις ώρες που βρίσκεστε σε ένα καφέ ή στην παραλία και χρειάζεστε ένα δροσερό ρόφημα:

Καφές: Ο αγαπημένος μας καφές γεμάτος παγάκια και χωρίς ζάχαρη ή με stevia αποτελεί το συνηθέστερο ρόφημα στην παραλία. Αποφύγετε το συνδυασμό του καφέ σας με γάλα ή ζάχαρη πάνω από 1 κουταλάκι. 1 κουταλάκι ζάχαρη είναι περίπου 20 θερμίδες. Ως θερμιδικό περιεχόμενο ενός καφέ δεν είναι ικανό να χαλάσει την δίαιτά σας, αν σκεφτείτε όμως ότι ένας μέτριος καφές έχει 1,5 με 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και πόσους καφέδες μπορούμε να πιούμε την ημέρα, αθροιστικά η συνολική πρόληψη ζάχαρης μέσα στη μέρα μπορεί να φτάσει τις 120 με 140 θερμίδες. Για να ισοσταθμίσετε το πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να αφαιρέσετε 1,5 φέτα ψωμί από το μεσημεριανό σας!

Φυσικός χυμός φρούτων: Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την παραλία. Αποφύγετε τους χυμούς του εμπορίου που σερβίρονται στα περισσότερα μαγαζιά. Το πιθανότερο είναι να αποτελούν προϊόν συμπυκνωμένου χυμού με πρόσθετη ζάχαρη. Προτιμήστε έναν φυσικό χυμό πορτοκάλι ή έναν χυμό από τροπικά φρούτα κυρίως όπως ο ανανάς, το ακτινίδιο και τα μούρα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χαμηλά σε θερμίδες.

Perrie με λεμόνι: Το perrie είναι ανθρακούχο νερό με μηδενικό θερμιδικό περιεχόμενο το οποίο συνοδεύεται συνήθως με λεμόνι. Ιδανικό ποτό για να σας δροσίσει και να να σας ενυδατώσει. Μπορείτε να ζητήσετε το συγκεκριμένο ποτό με λίγα φρούτα όπως το πορτοκάλι ή το βατόμουρο που θα δώσουν ιδιαίτερη γεύση στο ποτό σας χωρίς να σας επιβαρύνουν με «extra» θερμίδες.

Μπίρα:Η μπίρα έχει υψηλή διατροφική αξία, περιέχοντας αντιοξειδωτικές ουσίες, φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία και νερό. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο η μπίρα και το κρασί είναι τα μοναδικά ποτά που έχουν θρεπτική αξία δηλαδή περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα ενώ όλα τα υπόλοιπα ποτά μας προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες δηλαδή θερμίδες που οφείλονται στην περιεκτικότητα των ποτών σε αλκοόλ. Ένα ποτήρι μπίρας με αλκοόλ (350 ml) προσδίδει 153 θερμίδες και περιέχει 12,6g υδατανθράκων, 1,6 g. Ένα ποτήρι μπίρας (350ml) light προσδίδει 103 θερμίδες και 6g. Πλέον μπίρες όχι μόνο light αλλά και χωρίς αλκοόλ διατίθενται και στην Ελληνική αγορά. Η Amstel free περιέχει μόνο 23 θερμίδες ανά 100ml ακόμα λιγότερες δηλαδή και από την Amstel Radler και από την Amstel Light. Μια ακόμη μπίρα χωρίς αλκοόλ είναι και η Buckler.

Smoothies: Τα smoοthies αποτελούν την πιο γευστική τάση του καλοκαιριού και γιατί όχι αφού μπορούν να δημιουργηθούν με άπειρους συνδυασμούς και να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Τα περισσότερα smoothies που θα βρείτε στον κατάλογο μιας καφετέριας είναι smoothie με μπισκότο, σοκολάτα, γάλα ή κρέμα γάλακτος ή αποτελούνται μόνο από φρούτα με βάση τη μπανάνα ή έχουν κομπόστα φρούτων η οποία από μόνη της περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Βασικό για να αποφύγουμε τις παραπανίσιες θερμίδες είναι να Επιλέξουμε ένα smoothie με φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες όπως τα μούρα, το αβοκάντο, το ακτινίδιο και το αχλάδι. Εναλλακτική ενός smoothie αποτελεί η φρουτοσαλάτα που θα βρείτε στην λίστα με τα επιδόρπια του καταστήματος.

Γιαούρτι με μέλι: Αποτελεί snack ορισμένων καφετεριών, ικανό να μας δροσίσει αλλά και να μας χορτάσει. Θα το βρείτε στην λίστα με τα επιδόρπια των καταστημάτων. Ζητήστε την ποσότητα του μελιού που αναλογεί στις δικές σας ανάγκες και φροντίστε να μην ξεπερνάει την μια κουταλιά ανά μερίδα.

Αναψυκτικά τύπου Cola ακόμα και στην light εκδοχή τους θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Συστήνεται 1 κουτάκι 330 ml εβδομαδιαίως.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος