4 πράγματα για το μέλι που ίσως δεν γνωρίζετε!

images_meli.jpg

Οι άνθρωποι αγαπούν το μέλι. Αυτή η φυσική γλυκαντική ουσία συμβάλλει στην γευστική ισορροπία, λειτουργεί ως πυκνωτικό μέσο στις σάλτσες και προσθέτει την ιδανική υγρασία στο πιάτο μας, σύμφωνα με το National Honey Board. Είναι από τα πιο ευέλικτα συστατικά κατά το μαγείρεμα, είναι ιδανικό για την δημιουργία dressing για τις σαλάτες, βρίσκεται μέσα στις περισσότερες γλυκόξινες σάλτσες της Ασιατικής και Ευρωπαϊκής κουζίνας και αποτελεί πολύ καλή επιλογή για το πρωινό γεύμα.

Εκτός από την χρησιμότητά του στην κουζίνα, το μέλι μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, μερικά από τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά.

Παρακάτω σας παραθέτουμε 4 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ευχαριστήσετε τις μέλισσες γι ‘αυτό το υπέροχο «νέκταρ»!

1. «Κόβει» το βήχα

Το μέλι μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο τις κρύες περιόδους στις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλούς ιούς. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine οι ερευνητές εξέτασαν την δράση του φυσικού μελιού, ενός τεχνικού μελιού με γεύση και ενός κοινού αντιβηχικού σε περισσότερα από 100 παιδιά με κρυολόγημα και διαπίστωσαν ότι το φυσικό μέλι ήταν η καλύτερη από τις άλλες δυο προσεγγίσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα και την βελτίωση του ύπνου των παιδιών. Το μέλι εξάλλου από παλαιότερες έρευνες φαίνεται να βοηθά και στην αντιμετώπιση των νευρικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης και της αϋπνίας. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με 1 κουταλιά μέλι. Επιπρόσθετα, το μέλι βοηθά την αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών μέσω της απόχρεμψης αλλά και μέσω εισπνοών ατμών διαλύματος μελιού.

2. «Κλείνει τις πληγές»

Το μέλι έχει αρκετά μεγάλη φήμη ως «θεραπευτής» των τραυμάτων και των εξανθημάτων του δέρματος. Η πρώτη γραπτή αναφορά των θεραπευτικών ιδιοτήτων του μελιού χρονολογείται περίπου στο 2100-2000π.Χ. από τους Σουμέριους. Το μέλι χρησιμοποιούνταν από τους Σουμέριους σαν αλοιφή και σαν φάρμακο για διάφορες παθήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. Οι επουλωτικές επιδράσεις στις πληγές, οφείλονται στην αντιβακτηριακή του δράση και στο γεγονός ότι αυξάνει την συγκέντρωση γλουταμίνης στην πληγή. Παράλληλα, ενισχύει την παρουσία της λέμφου στην πληγή.

3. Χαρίζει ενέργεια

Το μέλι περιέχει σάκχαρα σε ποσοστό 75-80%. Γενικά, όλες οι ποικιλίες μελιών περιέχουν σχετικά σταθερό ποσοστό σακχάρων και διαφέρουν στην περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, μέταλλα και οργανικά οξέα, στα οποία βασίζεται η θεραπευτική τους αξία. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι υδατάνθρακες, στους οποίους ανήκει και το μέλι, δεν είναι καλοί για την υγεία μας. Σε αυτήν την κατηγορία ωστόσο, συγκαταλέγονται τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά (λευκά και ολικής αλέσεως). Καμία από αυτές τις τροφές δεν είναι απαγορευμένη και δεν ευθύνεται για την αύξηση του βάρους ή την ανάπτυξη ασθενειών όταν καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τους υδατάνθρακες καθώς αυτοί μετατρέπονται σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι η ενέργεια για τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανά μας. Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 17 γραμμάρια υδατανθράκων και είναι ικανή να «σκοτώσει» την καθημερινή ατονία. Πως γίνεται αυτό; Αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας γι’αυτό και καθίσταται ως το «απόλυτο» σνακ πριν την προπόνηση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προπόνηση χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας. Παρέχει άμεσα ενέργεια στους αθλητές, είναι πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών και δεν επιβαρύνει το στομάχι.

4. «Αντίδοτο» μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας συνιστούν το μέλι ως ιδανικό “αντίδοτο” στον πονοκέφαλo και τα άλλα δυσάρεστα κατάλοιπα που αφήνει ένα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι βρετανοί χημικοί, σύμφωνα με την “Τelegraph”, ισχυρίζονται ότι το μέλι, που είναι φυσικό γλυκαντικό, αποτελεί θαυμάσιο τρόπο για να αντιμετωπίζει το σώμα τις τοξικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι (αλλά και στα φρούτα), βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διασπάσει σε αβλαβή υποπροϊόντα, το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα. Ο βασικός λόγος που μετά την υπερβολική λήψη αλκοόλ, οι άνθρωποι συχνά νιώθουν τόσο άσχημα, είναι επειδή το αλκοόλ πρώτα διασπάται σε ακεταλδεϋδη, μια ουσία τοξική για το σώμα, σύμφωνα με τον δρ. Τζον Έμσλεϊ της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας. Η ακεταλδεϋδη, στη συνέχεια, μετατρέπεται με την βοήθεια της φρουκτόζης του μελιού σε οξικό οξύ, που με τη σειρά του “καίγεται” κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας του μεταβολισμού, με συνέπεια από την καύση να παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο και εκπνέεται από το σώμα. Τα κατάλοιπα του μεθυσιού εξαφανίζονται πιο γρήγορα, στο βαθμό που η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται πιο γρήγορα (σε σχέση με τη βραδεία μεταβολική διαδικασία) σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες. Μάλιστα, αν κανείς φάει το μελί με ψωμί (π.χ. τοστ), τότε προσθέτει κάλιο και νάτριο στον οργανισμό του, οπότε βοηθά περαιτέρω το σώμα του να αντιμετωπίσει τα άσχημα αποτελέσματα της υπερβολικής λήψης αλκοόλ καθώς αποκαθιστά ταυτόχρονα το κάλιο και το νάτριο που χάνονται λόγω της αφυδάτωσης που προκαλεί το αλκοόλ.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος