Ψάρι, το φυσικό “αντικαταθληπτικό”!

images_apsari_psito.jpg

Η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα βελτιώσει την ψυχική διάθεση και μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη, υποστηρίζουν Κινέζοι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Qingdao, με δημοσίευσή τους στο Journal of Epidemiology & Community Health.

Αυτή η ιδιότητα των ψαριών φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τόσο από παλιότερες όσο και από σύγχρονες έρευνες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία από 26 προηγούμενες μελέτες την περίοδο 2001-2014, όπου συμμετείχαν 150.278 άτομα και συμπέραναν ότι η επαρκής κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει 17% κατά μέσο όρο, τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, οι άντρες φαίνεται να προστατεύονται περισσότερο από τις γυναίκες από τα ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, η μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη από την κατανάλωση ψαριών στους άνδρες ήταν 20% ενώ στις γυναίκες 16%.

«Ενδέχεται να υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα ψάρια και την κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Φανγκ Λι, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Στατιστικών Υγείας του πανεπιστημίου.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Ωμέγα -3 και ψυχική διάθεση

Πιστεύεται ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι αυτά που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση επεμβαίνοντας στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου ή τη δράση ορισμένων νευροδιαβιβαστών (χημικών ουσιών που εκκρίνονται για να επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα μεταξύ τους).

Σημειώνεται ότι το είδος των λιπαρών που τρώμε επηρεάζει το σώμα διότι εναποτίθενται στις κυτταρικές μεμβράνες. Όπως υποστηρίζουν και οι έρευνες η υψηλή κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με υψηλή σύσταση σε ωμέγα-3 λιπαρά, στις μεμβράνες των κυττάρων του ατόμου. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάζει ορισμένους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την πιθανή αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Στην κατηγορία των λιπαρών ψαριών με υψηλή σύσταση σε ω-3 λιπαρά ανήκουν ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και η πέστροφα. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια και μειώστε τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος