Φάτε σύμφωνα με τα γονίδιά σας: ανατρέποντας τους μύθους

images_gonidia3.jpg

Ο λόγος για νεότερα δεδομένα γύρω από τη σχέση γονιδίων και υγείας της καρδιάς τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κύριος Γεώργιος Δεδούσης στην ομιλία του με θέμα «Η σχέση γονιδίων και διατροφής» παρουσίασε πως τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για τη σχέση της διατροφής με τα γονίδια είναι εντυπωσιακά, εφόσον όλο και περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα γονίδια και τη σχέση τους με ασθένειες έρχονται στο φως. Όπως φαίνεται το επόμενο στάδιο στον τομέα αυτό είναι να εξετασθεί πως αλλαγές στα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφή και τις χρόνιες ασθένειες αλλά και το αντίστροφο, πως δηλαδή η διατροφή επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων μας και κατ’ επέκταση την εμφάνιση ασθενειών. Τα δεδομένα ωστόσο για το δεύτερο αυτό επίπεδο έρευνας φαίνεται να είναι σε πρώιμο στάδιο, αποτελώντας και το ερευνητικό πεδίο του μέλλοντος. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχόλιο του Καθηγητή Ιατρικής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριου Εμ. Καναβάκη, ο οποίος δήλωσε πως «Οι εταιρείες που εμπορεύονται γονιδιακά τεστ βιάστηκαν, καθώς σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε είμαστε 10 χρόνια μακριά από το σημείο να παίρνουμε το γενετικό προφίλ ενός ατόμου και να μπορούμε να καθορίζουμε τη θεραπεία του». Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) έχει απαγορεύσει την εμπορική εκμετάλλευση των γονιδιακών τεστ». Ας περιμένουμε, λοιπόν, τις νεότερες εξελίξεις που διαφαίνονται λαμπρές με τη ματιά μας στραμμένη στο μέλλον, αντιμετωπίζοντας με κριτική σκέψη και προβληματισμό κάθε νέο επιστημονικό δεδομένο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr