Τεχνολογία-Ύπνος, σημειώσατε 1

images_asurface_book_0.jpg

Η σκηνή σας είναι γνωστή: ξαπλώνετε στο κρεβάτι και προτού κλείσετε τα μάτια σας αποφασίζετε να ρίξετε μια ματιά στα μέιλ σας από το smartphone σας. Δυόμιση ώρες αργότερα, αφού έχει μπει στο Facebook, έχετε κοιτάξει τις τελευταίες ειδήσεις και χαζέψει 17 τραγούδια στο Youtube αποφασίζετε να κλείσετε τα μάτια σας. Όμως ο ύπνος έχει φύγει προ πολλού…

Για αυτό το λόγο, οι επιστήμονες προτείνουν να μπει ένα νέο mode σε smartphones, tablets και e-readers, ώστε να βοηθηθούν οι χρήστες να κοιμούνται πιο γρήγορα. Το πρόβλημα δεν εστιάζετε στις 2,5 ώρες χαζολογίσματος προτού κλείσουμε τα μάτια μας αλλά στο τι προκαλεί η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στον οργανισμό μας σε σχέση με τον ύπνο.

Οι νέες συσκευές που κατασκευάζονται διαθέτουν μεγαλύτερες, φωτεινότερες και με περισσότερο μπλε φωτισμό οθόνες που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να παράγει ορμόνες που τον βοηθούν να χαλαρώνει και να κοιμάται, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως εμποδίζει τους ανθρώπους να κοιμηθούν, αποσυντονίζοντας το εσωτερικό τους ρολόι.

Ο καθηγητής Paul Gringas, από το Νοσοκομείο Παίδων Evelina του Λονδίνου, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της ερευνητικής του ομάδας το πρόβλημα επιδεινώνεται. Τόνισε μάλιστα ότι ήρθε η ώρα για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι οθόνες που παράγουν έντονο φως μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, η οποίο παράγεται με φυσικό τρόπο καθώς πέφτει το σκοτάδι. Το μπλε και το πράσινο φως έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην ν παραγωγή της μελατονίνης, ενώ παράλληλα προκαλούν αύξηση της εγρήγορσής μας. Όταν λοιπόν είμαστε υπό την επίδρασή τους την ώρα που είμαστε στο κρεβάτι, καταλαβαίνετε ότι ο ύπνος γίνεται δύσκολη υπόθεση.

Ο καθηγητής Gringas σημειώνει στα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Public Health, ότι τα νεότερα μοντέλα smartphones και tablets έχουν περισσότερο μπλε οθόνες – ανάμεσά τους το iPad Air, το Kindle Paperweight και το iPhone 5s. Κατά τη γνώμη του οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να μειώσουν την εκπομπή μπλε και πράσινου φωτός αλλά και την έντασή του. Η άλλη επιλογή βεβαίως, είναι να υπάρχει επιλογή για ένα ειδικό mode στις συσκευές, που θα έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά όταν επιλέγεται και το οποίο θα χρησιμοποιούμε προτού πέσουμε για ύπνο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/