Πως θα αντιμετωπίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα;

images_asunburn.jpg

Το έγκαυμα από τον ήλιο συμβαίνει όταν το δέρμα «καίγεται» από το φως που δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι και ονομάζεται «υπεριώδης ακτινοβολία» (Ultraviolet Light UV). Αν και ο καλύτερος τρόπος θεραπείας είναι η πρόληψη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σωστά τέτοιου είδους εγκαύματα. Ο Δρ. Γουρλής, ειδικός παθολόγος, μας απαντά σε τρεις βασικές ερωτήσεις.

Μπορώ να θεραπεύσω μόνος μου ένα έγκαυμα από τον ήλιο;
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα μόνος σας:
Λάβετε ένα ήπιο αναλγητικό σε περίπτωση πόνου, χρησιμοποιείστε κρέμα ειδική για την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων. Συνήθως αυτά τα προϊόντα περιέχουν και αλόη ή και άλλες ουσίες που κατευνάζουν το αίσθημα πόνου. Παραμείνετε μακριά από τον ήλιο μέχρι να υποχωρήσει το έγκαυμα (υποχώρηση του πόνου και της ερυθρότητας)

Πρέπει να επισκεφθώ το γιατρό ή το κέντρο υγείας στην περιοχή που κάνω διακοπές;
Θα πρέπει να καλέσετε γιατρό σε περίπτωση που έχετε σοβαρό έγκαυμα. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας και την κλινική εικόνα σας, θα σας πει τι πρέπει περαιτέρω να κάνετε

Πώς μπορώ να αποτρέψω αυτού του είδους τα εγκαύματα;
Μπορείτε να προφυλαχθείτε με τους ακόλουθους τρόπους:
1. Να παραμείνετε μακριά από τον ήλιο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, διότι η ακτινοβολία του ήλιου είναι πολύ δυνατή σε εκείνο το χρονικό μεσοδιάστημα. Να κάθεστε κάτω από ομπρέλα, δένδρο ή οποιοδήποτε άλλο σημείο με σκιά.

2. Να χρησιμοποιείτε αντι-ηλιακή κρέμα. Να επικαλύψετε όλα τα μέρη του σώματος που δεν καλύπτονται από τα ρούχα σας. Στη συνέχεια να κάνετε επανάληψη κάθε 2 με 3 ώρες ή μετά από έντονη εφίδρωση ή από κολύμβηση.

3. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή περισσότερο. Το SPF είναι ένα νούμερο που σας δείχνει πόσο καλά σας προστατεύει μία κρέμα από την ακτινοβολία UV.

4. Η αντηλιακή κρέμα θα πρέπει να σας προστατεύει τόσο από την UVA όσο και από την ακτινοβολία UVB.

5. Να μην έχει λήξει και να μην είναι παλαιότερη από 3 χρόνια.

6. Να χρησιμοποιείτε ειδικό αντηλιακό για τα χείλη του στόματος με δείκτη 30 ή περισσότερο.

7. Να φοράτε γυαλιά ηλίου, καπέλο, μπλούζες με μακριά μανίκια και παντελόνια με μακριά μπατζάκια.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr