Προλαμβάνοντας την οσφυαλγία στην εργασία και στο σπίτι

images_mal-di-schiena-t-shirt-postura-corretaa.jpg

Η οσφυαλγία είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που ταλαιπωρούν το γενικό πληθυσμό και μια από τις σημαντικότερες αιτίες απουσίας από την εργασία μαζί με το κοινό κρυολόγημα. Από τα άτομα που πέρασαν τα 30 τους χρόνια 80% θα παρουσιάσουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους κρίση οσφυαλγίας που θα τους καθηλώσει για λίγες ή πολλές ημέρες στο κρεβάτι.

Δίνοντας προσοχή στον τρόπο που εκτελούμε κινήσεις και εργασίες τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας μπορούμε να προλάβουμε τους πόνους της μέσης. Πάρτε λοιπόν λίγο χρόνο και μελετήστε πως θα πρέπει να εκτελούμε απλές καθημερινές κινήσεις για να προλάβουμε την οσφυαλγία:

• Προγραμματίστε από πριν την εργασία που θέλετε να κάνετε ώστε να μην είστε βιαστικοί
• Θα πρέπει να είστε κοντά στο αντικείμενο που θέλετε να σηκώσετε
• Τοποθετήστε τα πόδια σας και τους ώμους σας σε κάποια σχετική απόσταση ώστε να έχετε ευρεία βάση στήριξης
• Λυγίστε τα γόνατά σας
• Ενεργοποιήστε τους κοιλιακούς μυς
• Σηκωθείτε με τους μυς των ποδιών σας
• Μην προσπαθήσετε να σηκώσετε μόνοι σας ένα αντικείμενο πολύ βαρύ ή με πολύ περίεργο σχήμα

Ανυψώνοντας ένα ελαφρύ αντικείμενο

Για να σηκώσετε ένα ελαφρύ αντικείμενο από το πάτωμα όπως ένα κομμάτι χαρτί, σκύψτε από πάνω, λυγίστε ελαφρά το ένα γόνατο και τεντώστε το άλλο πόδι προς τα πίσω. Κρατηθείτε από μία κοντινή καρέκλα ή τραπέζι για υποστήριξη καθώς σκύβετε για να φτάσετε το αντικείμενο

Ανυψώνοντας ένα βαρύ αντικείμενο

Πλησιάστε το αντικείμενο, λυγίστε τα γόνατα και ανυψώστε με τους μυς των ποδιών. Μην λυγίζετε τη μέση σας. Όταν θέλετε να σηκώσετε μια βαλίτσα, σταθείτε δίπλα της, λυγίστε τα πόδια σας πιάστε τη χειρολαβή και τεντώστε τα πόδια σας.

Κρατώντας ένα αντικείμενο

Όταν κρατάτε ένα αντικείμενο λυγίστε ελαφρά τα γόνατα ώστε να διατηρείτε τον ισορροπία σας. Εάν πρέπει να μεταφέρετε το αντικείμενο στην μια πλευρά του σώματός σας αποφύγετε να στρίψετε τη μέση σας. Σημαδέψτε με τα δάκτυλα των ποδιών σας προς την κατεύθυνση που θέλετε να το στρίψετε και γυρίστε ολόκληρο το σώμα σας με τα πόδια μαζί προς την κατεύθυνση αυτή. Κρατείστε το αντικείμενο κοντά σας καθώς κινείστε.

Τοποθετώντας ένα αντικείμενο σε ένα ράφι

Εάν πρέπει να τοποθετήσετε ένα αντικείμενο σε κάποιο ράφι πηγαίνετε όσο πιο κοντά σε αυτό μπορείτε. Ανοίξτε τα πόδια σας και τοποθετήστε το ένα λίγο πιο μπροστά από το άλλο ώστε να έχετε ευρεία βάση. Μην γέρνετε μπροστά και μην εκτείνετε (τεντώνετε) τελείως τα χέρια σας.
Εφόσον το ράφι βρίσκεται στο ύψος του στήθους σας σηκώστε το αντικείμενο στο ύψος του στήθους, κρατείστε τους αγκώνες σας λυγισμένους στο πλάι και βάλτε τα χέρια σας έτσι ώστε να μπορείτε να σπρώξετε το αντικείμενο πάνω και μέσα στο ράφι. Θυμηθείτε να σφίξετε τους κοιλιακούς σας μυς πριν το σηκώσετε.

Υποστηρίξτε την πλάτη σας καθώς κάθεστε

Όταν κάθεστε κρατείστε την πλάτη σας σε μια φυσιολογική, ηπίως λορδωτική (με μικρή καμάρα) θέση. Να έχετε το κεφάλι και τους ώμους σας στητά. Σιγουρευτείτε ότι η επιφάνεια εργασίας βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκύψετε. Κάθε μια ώρα εφόσον αυτό είναι δυνατό σηκωθείτε και τεντωθείτε. Βάλτε τα χέρια σας χαμηλά πίσω στη μέση σας και γείρετε ήπια προς τα πίσω.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr