Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που διατηρούν την απώλεια του βάρους

images_apolia_varous.jpg

Συχνά ακούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν βάρος παίρνουν ξανά τα κιλά που έχασαν, κάτι που μάλλον απογοητεύει όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Οι τελευταίες έρευνες όμως δείχνουν ότι περίπου 20% όσων πετυχαίνουν σημαντική απώλεια βάρους καταφέρνουν να διατηρήσουν την απώλεια- το ποσοστό δεν είναι πολύ μεγάλο, γιατί όμως να μην ανήκετε και εσείς σε αυτούς τους ανθρώπους;

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε μέχρι σήμερα, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την απώλεια του βάρους είναι να υιοθετήσετε τις συνήθειες όσων τα έχουν καταφέρει. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την απώλεια του βάρους.

    Έχουν υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. 90% όσων συντηρούν το βάρος τους κάνουν 1 ώρα άσκηση την ημέρα! Η πιο συνηθισμένη δραστηριότητα είναι το περπάτημα και οι περισσότεροι γυμνάζονται συστηματικά τόσο κατά τη διάρκεια της φάσης απώλειας βάρους όσο και της διατήρησης της απώλειας.
   

Ζυγίζονται τακτικά. Συνήθως 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.
   

Έχουν μία «διατροφική ρουτίνα». Δηλαδή κάνουν τακτικά γεύματα στην διάρκεια της ημέρας και συνήθως προγραμματίζουν τι θα φάνε στα επόμενα γεύματα.
   

Τρώνε πρωινό. 78% τρώνε πρωινό κάθε μέρα.
   

Παίρνουν μέτρα όταν δουν ότι αρχίζουν να παίρνουν βάρος. Όταν πάρουν λίγο βάρος (1-2 κιλά) κάνουν κάτι για χάσουν αυτό το βάρος και δεν αφήνουν το βάρος τους να αυξηθεί πολύ.
   

Βλέπουν λίγες ώρες τηλεόραση. 62% βλέπουν λιγότερο από 10 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα.
   

Σκέφτονται ότι αλλάζουν τρόπο ζωής και όχι ότι κάνουν δίαιτα. Στη διάρκεια της φάσης απώλειας βάρους δεν θεωρούν ότι ακολουθούν μια δίαιτα, την οποία σταματούν όταν χάσουν το επιθυμητό βάρος, αλλά σκέφτονται ότι αλλάζουν τις συνήθειές τους.
   

Καταναλώνουν τα περισσότερα γεύματά τους στο σπίτι. Λιγότερα στον δρόμο, ενώ αποφεύγουν το φαγητό «απ’ έξω».
   

Σκέφτονται τα θετικά της απώλειας του βάρους. Όπως για παράδειγμα πόσο πιο καλά νιώθουν, τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τώρα με άνεση ενώ πριν δυσκολεύονταν και όχι πόσα πράγματα έχουν στερηθεί για να χάσουν βάρος.
   

Κοιμούνται καλά.
   

Όταν τρώνε δεν κάνουν κάτι άλλο ταυτόχρονα.
   

Ασχολούνται με χόμπι και συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Εάν λοιπόν και εσείς έχετε χάσει βάρος, υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε την απώλεια του βάρους. Και να θυμάστε ότι όσο περνά ο καιρός, η προσπάθεια διατήρησης της απώλειας του βάρους γίνεται πιο εύκολη!

Πηγή : http://fitdiet.gr/

Δουβόγιαννη Πηνελόπη,Κλινική Διαιτολόογος-Διατροφολόγος