Νερό: Το ζωτικό συστατικό σου!

images_nero-55.jpg

Πιείτε πολύ νερό!

Είναι η φράση που ακούμε αρκετά συχνά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου νιώθουμε έντονη την ανάγκη για ενυδάτωση.

Το νερό είναι το κύριο στοιχείο που χρειάζονται όλα τα έμβια όντα για να επιβιώσουν! Το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό των κυττάρων μας. Μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, καθώς και τα άχρηστα στοιχεία του μεταβολισμού, από τα κύτταρα του σώματος. Επίσης, είναι καθοριστικό στοιχείο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μέσω της διαδικασίας της θερμορύθμισης, που περιλαμβάνει την ψύξη του σώματος, μέσω του ιδρώτα.

Έστω και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να επιφέρει σημαντικές μεταβολές στην φυσιολογική λειτουργία του σώματος! Σκεφτείτε ότι η απουσία νερού μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις προτιμήσεις μας στο φαγητό η να προκαλέσει σύγχυση ανάμεσα στο αίσθημα πείνας και δίψας.Πολύ συχνά νιώθουμε έντονο το αίσθημα της πείνας ακόμα και αν έχουμε καταναλώσει μια επαρκή ποσότητα φαγητού νωρίτερα. Αυτό πιθανόν να οφείλεται και στην έλλειψη νερού την οποία εύκολα μεταφράζουμε ως πείνα.

Επίσης, το σώμα στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει την ανεπαρκή παρουσία υγρών αναζητά την πρόσληψη λιπαρής τροφής, αφού ο μεταβολισμός των λιπών αποδίδει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού συγκριτικά με το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.
Πόσο νερό χρειάζεστε καθημερινά;

how much water you needΤο σώμα μας χρειάζεται το νερό για να αποκαταστήσει τα υγρά που χάνονται μέσω του μεταβολισμού, την αναπνοή, την εφίδρωση και την απομάκρυνσης των αποβλήτων.

Δεν υπάρχει ακριβής σύσταση για την κάλυψη των αναγκών ενός ανθρώπου σε νερό. Οι ανάγκες του κάθε ατόμου είναι διαφορετικές και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, οι κλιματολογικές συνθήκες, αποβολή υγρών μέσω της άσκησης και άλλους.

Στους περισσότερους ανθρώπους οι ανάγκες τους σε υγρά καλύπτονται κατά 80% από ποτά κάθε τύπου όπως το νερό, οι χυμοί φρούτων, τα ενεργειακά, ποτά, το τσάι, το γάλα, τα αναψυκτικά και κατά 30% από τα τις τροφές.

Το Institute of Medicine συστήνει τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα για τις γυναίκες 13 μερίδες και για τους άνδρες (η μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml).
Ενυδάτωση του δέρματος

water and hydrationΔεδομένου ότι το δέρμα μας υποφέρει το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης έκθεσης της επιδερμίδας στις ακτίνες του ηλίου, θα πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε για να το προστατέψετε.

Η ενυδάτωση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που προσδίδει την πλαστικότητα στο ανθρώπινο δέρμα. Η κατανομή του νερού δεν είναι ομοιόμορφη σε όλο το πάχος του δέρματος. Η συγκέντρωσή του είναι πολύ υψηλότερη στο ιδίως δέρμα όπου αποτελεί το 80% του βάρους του και λιγότερο στην κεράτινη στιβάδα, μόλις το 13% του βάρους της οποίας αποτελείται από νερό. Όταν το ποσοστό αυτό μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% το δέρμα αφυδατώνεται και γίνεται ξερό, η επιδερμίδα χάνει την λεία της όψη και γίνεται θαμπή.

Αυτή ή κατανομή του νερού στις στιβάδες του δέρματος διατηρείται σε δυναμική ισορροπία με τη συνεχή μετακίνηση μεγάλου μέρους του νερού του σώματος από το βάθος προς την επιφάνεια του δέρματος όπου τελικά και εξατμίζεται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι το νερό που χάνεται θα πρέπει να αναπληρώνεται άμεσα ώστε να υπάρχει ισορροπία στις στιβάδες του δέρματος και να διατηρείται η ελαστικότητα του.

frouits for your skin hydrationΈνα άλλο τμήμα της κυτταρικής μεμβράνης είναι το κολλαγόνο.Το κολλαγόνο είναι ο συνδετικός ιστός στον οποίο οφείλονται η ζωντάνια και η σφριγηλότατα του κυττάρου καταστρέφονται εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας.Η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη που συμβάλλει στην αναγέννηση του κολλαγόνου μέσω δύο αμινοξέων, της προλίνης και της λυσίνης.

Συνεπώς, αν θέλουμε να προστατέψουμε την επιδερμίδα το καλοκαίρι, εκτός από την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υγρών, θα πρέπει να αυξήσουμε και την καθημερινή πρόσληψη των πηγών βιταμίνης C. Τα καλοκαιρινά φρούτα όπως το πεπόνι, το βερίκοκο, το σπανάκι, το καρπούζι, το ροδάκινο, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το ακτινίδιο αποτελούν ιδανική επιλογή..
Ενίσχυση της απώλειας βάρους

Η αύξηση της θερμοκρασίας αποδεδειγμένα επηρεάζει το μεταβολισμό μας. Ο οργανισμός προσαρμόζεται στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν καίει με τον ίδιο ρυθμό τις τροφές που καταναλώναμε το χειμώνα. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την μείωση των θερμίδων για το καλοκαίρι καθώς η αύξηση του βάρους είναι ευκολότερη.

Η αυξημένη κατανάλωση πόσιμου νερού λειτουργεί αντισταθμιστικά καθώς αυξάνει τον ρυθμό καύσης των θερμίδων που λαμβάνουμε μέσω της τροφής σύμφωνα με σχετικές έρευνες.

Ακόμα και μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση νερού της τάξεως των 500ml μπορεί να αυξήσει τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού κατά 24% για 60 λεπτά μετά την κατάποσή του.

Επιπρόσθετα, το νερό βοηθάει το σώμα να αποβάλλει το επιπλέον νάτριο συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην μείωση του φουσκώματος.
Συμβουλές για τους καλοκαιρινούς μήνες:

Πιείτε νερό:

• ακόμα και όταν δεν νιώθετε έντονο το αίσθημα της δίψας. Συνήθως αισθανόμαστε ότι διψάμε όταν πλέον ο οργανισμός έχει εξαντλήσει τα αποθέματα του σε υγρά.

• πριν από τα γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε την κατανάλωση περισσότερου φαγητού καθώς επίσης ενυδατώνετε το πεπτικό σας σύστημα με αποτέλεσμα να μπορεί να επιτελέσει καλύτερα την διαδικασία πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

• όταν έχετε έντονη δραστηριότητα. Όταν γυμνάσετε το σώμα χάνει περισσότερα υγρά μέσω του ιδρώτα. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού για να προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεστε περισσότερα υγρά για να αντεπεξέλθετε σε μια έντονη φυσική δραστηριότητα.

Ακόμα και αν δεν νιώθετε ότι μπορείτε να φτάσετε τις ημερήσιες συστάσεις σε νερό, επενδύστε σε άλλες μορφές υγρών όπως το γάλα με χαμηλά λιπαρά, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών ιδιαίτερα αυτών που είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Φρούτα όπως το ρόδι, το, μάνγκο, ο ανανάς, τα βερίκοκα, το καρπούζι, περιέχουν αρκετό νερό και βιταμίνες που ενισχύουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αφού οδηγούν σε μεγαλύτερες απώλειες υγρών.

Μειώστε την κατανάλωση προϊόντων με νάτριο και ζάχαρη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα αναψυκτικά τύπου cola καθώς και energy drinks που περιέχουν ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος