Κίνδυνος παχυσαρκίας για τους χρήστες των έξυπνων κινητών

images_asmartphone.jpg

Οι χρήστες των έξυπνων κινητών ενδεχομένως να κάνουν καθιστική ζωή υποστηρίζουν Aμερικανοί επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που έκαναν έντονη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου είχαν μειωμένη σωματική δραστηριότητα και επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Κεντ στο Οχάιο παρατήρησαν ότι οι φοιτητές περνούσαν σχεδόν πέντε ώρες καθημερινά ασχολούμενοι με το κινητό τους τηλέφωνο.

Τα κινητά τηλέφωνα και ειδικά τα «έξυπνα» κινητά έχουν εξελιχθεί σε πολυλειτουργικές συσκευές με δυνατότητες όμοιες με αυτές ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σχεδόν από παντού και πάντα, οι χρήστες μπορούν όχι απλώς να κάνουν κλήσεις και να στέλνουν γραπτά μηνύματα και email, αλλά να αλληλεπιδρούν στα κοινωνικά δίκτυα, να βλέπουν βίντεο, να ψάχνουν στο διαδίκτυο πληροφορίες, να παίζουν παιχνίδια και να ακούνε μουσική.

Ωστόσο, όλες αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν ελάχιστη σωματική δραστηριοποίηση.

Παρά το γεγονός ότι τα έξυπνα κινητά είναι φορητές συσκευές, ο Δρ Τζέικομπ Μπάρκλεϊ, επικεφαλής των ερευνητών, εξηγεί ότι κάνουν τους ανθρώπους να κινούνται πιο αργά. «Σκεφτείτε τον εαυτό σας την ώρα που περπατάτε στο δρόμο και προσπαθείτε να στείλετε ταυτόχρονα ένα γραπτό μήνυμα. Αυτομάτως επιβραδύνετε προσπαθώντας να γράψετε το κείμενο. Επίσης, παρατηρήστε ανθρώπους που τρέχουν, σταματούν για να ελέγξουν το κινητό τους ή να απαντήσουν σε μια κλήση. Ή περπατάτε στο δρόμο, κάτι σας κινεί το ενδιαφέρον και σταματάτε να το φωτογραφίσετε και να το μοιραστείτε αμέσως με φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα», εξηγεί ο ερευνητής.

Τα «έξυπνα» κινητά (smartphone) έχουν τεράστια ικανότητα να αλλάζουν τον τρόπο ζωής του ανθρώπου. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση της κατάχρησης μπορεί να τροποποιήσει προς το χειρότερο τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, όπως το κάνει και η τηλεόραση.

Το κινητό τηλέφωνο μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο, αφού από τη μελέτη προέκυψε ότι οι φοιτητές δεν έκλειναν τη συσκευή κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ξυπνάνε από κλήσεις ή εισερχόμενα μηνύματα.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 300 φοιτητές σχετικά με τη χρήση της συσκευής κινητής τηλεφωνίας, τη σωματική δραστηριότητα και τις ψυχαγωγικές ενασχολήσεις τους. Μάλιστα, 49 φοιτητές υποβλήθηκαν και σε τεστ κοπώσεως για την εκτίμηση της καρδιακής και πνευμονικής τους κατάστασης.

Στην ομάδα των φοιτητών με την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια χρήσης του κινητού, δηλαδή έως και 14 ώρες ημερησίως, διαπιστώθηκε ότι είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, συγκριτικά με εκείνους που χρησιμοποιούσαν το έξυπνο κινητό τους μόλις 1,5 ώρα ανά ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές συνεκτίμησαν την ηλικία, το ποσοστό σωματικού λίπους και την αυτοεκτίμηση των φοιτητών, αλλά και πάλι η αυξημένη χρήση των έξυπνων κινητών συσχετίστηκε με περισσότερες καθιστικές δραστηριότητες. Επίσης οι χρήστες ήταν πιθανότερο να αρέσκονται και σε άλλα ψηφιακά μέσα, όπως η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr