Όταν περνάμε μία ίωση, το σώμα μας βρίσκεται σε αναβολική κατάσταση, δηλαδή όχι μόνο θέλει να προστατέψει τους ιστούς του αλλά και να τους δυναμώσει. Από την άλλη, όταν ακολουθούμε μία υποθερμιδική δίαιτα βρισκόμαστε σε μια καταβολική κατάσταση, κατάσταση δηλαδή κατά την οποία το σώμα μας μειώνει τους ιστούς και τις αποθήκες ενέργειάς του. Είναι λοιπόν λογικό ότι το να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους κατά τη διάρκειας μίας ίωσης θα παρατείνει τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουμε καλά.
Όμως αυτό μας επιτρέπει να τρώμε ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες των αγαπημένων μας τροφών με άλλοθι την ίωση; Στο προφανές «όχι» της απάντησης θα προσθέσουμε και μία άλλη σημαντική παράμετρο: στις ιώσεις η όρεξη μας μειώνεται. Αυτό αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας με σκοπό να επιλέξει πιο προσεκτικά τι θα καταναλώσει κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο. Εάν δοκιμάσετε να φάτε την αγαπημένη σας πίτσα όταν είστε στο κρεβάτι με 39 πυρετό θα δείτε ότι σας είναι σχεδόν αδύνατο. Ο οργανισμός απορρίπτει έτσι τις θερμιδογόνες και λιπαρές επιλογές και προτιμά τροφές εύπεπτες και θρεπτικές, πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά που τονώνουν τη φυσική μας άμυνα.
Εάν λοιπόν αφουγκραστούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας, οι τροφές που θα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια μιας ίωσης είναι ολιγοθερμιδικές και δε θα επιβαρύνουν ούτε την υγεία μας ούτε τη ζυγαριά μας. Μπορεί το πρόγραμμα που μας έδωσε ο διαιτολόγος μας να μη μπορεί να εφαρμοστεί με ακρίβεια, μπορούμε ωστόσο να εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε σε ρυθμούς απώλειας βάρους.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και μετά την ίωση, καθώς η όρεξή μας επανέρχεται δρυμίτερη! Με το πρόσχημα της αδυναμίας και της ανάγκης για ενδυνάμωση, κανακεύουμε τον εαυτό μας υπερκαταναλώνοντας τις αγαπημένες μας τροφές και κατ’ επέκταση φορτώνοντας το σώμα μας με επιπλέον θερμίδες. Ναι μεν ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια στη φάση της ανάρρωσης, αυτή όμως πρέπει να παρέχεται από πιο υγιεινές επιλογές, όπως ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κόκκινο κρέας ή πουλερικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, όσπρια και δημητριακά. Σοκολάτες, σουβλάκια και διαφόρων ειδών γλυκίσματα απλά εξυπηρετούν τη γεύση μας, αναπληρώνουν το αίσθημα της στέρησης που είχαμε βιώσει όσο ήμασταν άρρωστοι και αποτελούν ένα είδος επιβράβευσης για την δύσκολη κατάσταση που ξεπεράσαμε.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr