Διατροφικοί ισχυρισμοί – τι σημαίνουν;

images_mag-01Eat-t_CA0-articleLarge.jpg

Σε πολλές συσκευασίας βλέπουμε με μεγάλα γράμματα διάφορους ισχυρισμούς…. Η μία συσκευασία γράφει χαμηλό σε λίπος και η άλλη με μειωμένα λίπος… Ποια η διαφορά;

Χαμηλό σε Λίπος: Αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει λιγότερο από 3 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια ή ml φαγητού.
Μειωμένα Λιπαρά: Αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει 25% λιγότερο λίπος από το αντίστοιχο κανονικό προϊόν. Δηλαδή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και «χαμηλό σε λίπος».
Λιγότερο από 5% λιπαρά ή (96% άπαχο): Αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει λιγότερο από 5 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Για παράδειγμα, εάν αγοράζατε ένα έτοιμο φαγητό που ισχυρίζεται αυτό και η μερίδα είναι 400 γραμμάρια, τότε ολόκληρο το γεύμα θα έχει το πολύ 20 γραμμάρια λίπους.
Χωρίς προσθήκη ζάχαρης: Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γίνει προσθήκη σακχάρων από οποιαδήποτε πηγή. Παρόλα αυτά, το τρόφιμο μπορεί ακόμα να περιέχει υψηλά ποσά σακχάρων και επομένως πολλές θερμίδες, για παράδειγμα τα σάκχαρα των φρούτων στους χυμούς.
Μειωμένη ζάχαρη: Το προϊόν περιέχει 25% λιγότερη ζάχαρη από το αρχικό αλλά δεν είναι απαραίτητα «χαμηλό σε ζάχαρη».
Χαμηλό σε ζάχαρη: Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει περισσότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια ή ml τροφίμου.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος