Απλές αλλαγές στη διατροφή αρκούν για την πτώση της «κακής» χοληστερόλης

images_amayrisma-karotini.jpg

Ανησυχείτε για τα επίπεδα της χοληστερόλης σας; Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του συστήματος υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan, απλές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν το πρόβλημα. Ακολουθώντας μία σωστή διατροφή είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, αλλά μπορεί να αποφύγετε τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή να μειώσετε τη δόση της, αν λαμβάνετε ήδη φάρμακα. Ενδεχομένως να χάσετε και βάρος κατά τη διαδικασία, το οποίο επίσης βοηθά την καρδιά σας.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Dietetic Association, βασίζονται σε δεδομένα από 377 ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, οι οποίοι συμβουλεύτηκαν 52 πτυχιούχους διαιτολόγους σε 24 πόλεις (11 πολιτείες των Η.Π.Α). Η μελέτη περιελάμβανε μόνο ασθενείς από 25 ως 70 ετών που είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή επίπεδα τριγλυκεριδίων πάνω από 200 mg/dL και δεν είχαν κάνει καμία πρόσφατη αλλαγή στην φαρμακευτική αγωγή για την υπερχοληστερολαιμία.

Στην ομάδα των ασθενών που ξεκίνησαν τη μελέτη, το 44,6% αυτών είτε μείωσαν τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης τουλάχιστον κατά 15% είτε πέτυχαν απόλυτα το στόχο της χοληστερόλης. Ένας σημαντικός αριθμός των ασθενών μείωσε την πρόσληψη του λίπους σε λιγότερο από 30% των συνολικών θερμίδων, όπως συστήνεται για την διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ πολλοί συμμετέχοντες επίσης έχασαν βάρος ή/και αύξησαν τις ημέρες της εβδομάδας στις οποίες ασκούνταν πάνω από 30 λεπτά.

Οι θετικές αυτές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε περίπου οχτώ μήνες, και μετά από τρεις ή περισσότερες συναντήσεις των ασθενών με το διαιτολόγο τους. Τα αποτελέσματα αυτά είναι μια επιπρόσθετη απόδειξη ότι η «διατροφική θεραπεία», όπως αποκαλείται, βασισμένη σε έγκυρα επιστημονικά στοιχεία, μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στη ζωή του ασθενούς. Παρόλο που μερικοί ασθενείς μπορεί ήδη να ακολουθούν μια σχετικά υγιεινή διατροφή, η «διατροφική θεραπεία» μπορεί να αυξήσει την γνώση του ασθενούς για τα τρόφιμα που μπορούν να προστατέψουν την καρδιά και να τους βοηθήσει να εξατομικεύσουν τις επιστημονικές συστάσεις για να ταιριάξουν με τις προτιμήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr