Αν κόψω το κάπνισμα…θα πάρω κιλά;

images_dejar-de-fumar-salud-mental.jpg

Μήπως αυτή αποτελεί μια από τις πρώτες δικαιλογίες που περνά από το μυαλό σας όταν σκέφτεστε να διακόψετε το κάπνισμα; Ήρθε ο καιρός να την ανατρέψετε!

Όλοι οι πρωήν καπνιστές αυξάνουν το βάρους τους και περίπου πόσα κιλά προσλαμβάνουν;
Γενικότερα έχει παρατηρηθεί ότι οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους μη καπνιστές και ότι η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε όλες τις περιπτώσεις. Κατά μέσο όρο, η μακροχρόνια αύξηση του βάρους σε ένα πρώην καπνιστή υπολογίζετε περίπου σε 5-6 κιλά.

Γιατί όμως οι πρώην καπνιστές αυξάνουν το βάρος τους;
Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους αυξάνουν το βάρους τους οι πρώην καπνιστές:
• Αρχικά, φαίνεται πως η νικοτίνη έχει την ικανότητα να αυξάνει ελαφρά το μεταβολισμό μας. Από μελέτες έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι 20 τσιγάρα προκαλούν αύξηση του βασικού μεταβολισμού κατά 8%-11%. Διακόπτοντας λοιπόν το τσιγάρο μειώνεται ελαφρά και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός με αποτέλεσμα να ευνοείται η μικρή αύξηση του βάρους.
• Η νικοτίνη, το πιο ενεργό συστατικό του καπνού, έχει παρατηρηθεί πως προκαλεί καταστολή της όρεξης, επηρεάζοντας συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας. Με τη διακοπή του καπνίσματος, «βελτιώνεται» τόσο η αίσθηση της πείνας όσο και η γευστική ικανότητα των καπνιστών με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνεται πιο ελκυστικό.
• Συχνά το φαγητό υποκαθιστά τη χρήση του τσιγάρου, με αποτέλεσμα πολλοί πρώην καπνιστές να καταφεύγουν στο τσιμπολόγημα όταν θέλουν «να νιώσουν καλύτερα».
• Παράλληλα, συχνά παρατηρείται, το φαγητό να καλύπτει την ανάγκη των καπνιστών να κρατάνε κάτι στα χέρια τους.
 
Ανατρέψτε τις δικαιολογίες και πάρτε τα μέτρα σας!
Αναμφισβήτητα στην ερώτηση κάπνισμα ή λίγα περιττά κιλά, η απάντηση είναι σαφής: Η διακοπή του καπνίσματος είναι πιο σημαντική από τα λίγα περιττά κιλά που παίρνουμε όταν σταματάμε το κάπνισμα. Κι αυτό γιατί ο κίνδυνος στην υγεία ενός καπνιστή από την πιθανή αύξηση του βάρους είναι μικρότερος συγκριτικά με τον κίνδυνο που διατρέχει εάν συνεχίσει να καπνίζει. Εάν μια από τις ανησυχίες σας κατά τη διακοπή του καπνίσματος είναι η αύξηση του βάρους, αρκεί να προετοιμαστείτε κατάλληλα και σε αυτόν τον τομέα.

Η εκπαίδευση στην αναγνώριση της πείνας και του κορεσμού, η οργάνωση και επιλογή υγιεινότερων και ταυτόχρονα γευστικών σνακ (μικρογευμάτων), ο έλεγχος των εξωτερικών ερεθισμάτων που μπορεί να σας οδηγούν στο φαγητό καθώς και η αντιμετώπιση του συναισθηματικού φαγητού αποτελούν κάποιους από τους τομείς στους οποίους μπορείτε να εκπαιδευτείτε στα πλαίσια ενός διατροφικού προγράμματος με τη βοήθεια ενός επιστήμονα διαιτολόγου κατά τη διάρκεια της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος, ώστε να αποφύγετε τα ανεπιθύμητα περιττά κιλά.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr