Άντρες; Παντρευτείτε για γερά οστά, αλλά όχι πριν τα 25!

images_gamos-14.jpg

Άντρες, ετοιμαστείτε να ακούσετε την επιστημονική δικαιολογία που μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε για να μην παντρευτείτε. Τουλάχιστον όχι πριν τα 25 σας…

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο UCLA στο Λος Άντζελες, ο γάμος φαίνεται να κάνει καλό στην υγεία των οστών των αντρών, αλλά μόνο όταν παντρεύονται από την ηλικία των 25 ετών και άνω.

Τι έδειξε η μελέτη;

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Midlife των Ηνωμένων Πολιτειών (MIDUS), στην οποία συμμετείχαν άτομα μεταξύ των ηλικιών 25 και 75 το 1995-96. Οι συμμετέχοντες αυτής της μελέτης πέρασαν εκ νέου από συνεδρία κατά την περίοδο 2004-05 (MIDUS II). Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε 294 άνδρες και 338 γυναίκες από όλη τη χώρα, στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της υγείας των οστών και του γάμου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των οστών, όπως η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η εμμηνόπαυση και άλλες συμπεριφορές υγείας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άνδρες που παντρεύτηκαν σε ηλικία μικρότερη των 25 ετών είχαν πιο αδύναμα οστά σε σχέση με αυτούς που παντρεύτηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία. Ακόμα, οι άνδρες με μακροχρόνιους σταθερούς γάμους ή σχέσεις είχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη από κάθε άλλη ανδρική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών που ήταν παντρεμένοι αλλά είχαν προηγουμένως λάβει διαζύγιο ή είχαν χωρίσει, των ανδρών που επί του παρόντος δεν ήταν σε σχέση και των ανδρών που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ. Οι συσχετίσεις μεταξύ γάμου και υγείας των οστών ήταν εμφανείς στη σπονδυλική στήλη, αλλά όχι στο ισχίο, πιθανόν λόγω διαφορετικότητας στη σύνθεση των οστών, όπως σημειώνουν και οι ερευνητές.

Μάλιστα, μεταξύ των ανδρών που παντρεύτηκαν για πρώτη φορά πριν από την ηλικία των 25 ετών, οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική μείωση στην πυκνότητα των οστών της σπονδυλικής στήλης για κάθε έτος γάμου πριν από αυτήν την ηλικία.

«Επιζήμιος» ο γάμος σε νεαρή ηλικία!

«Ο γάμος σε μικρή ηλικία φαίνεται να είναι επιζήμιος για τους άνδρες, πιθανότατα λόγω του άγχους που έχουν για να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο Δρ. Arun Karlamangla, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνοι που παντρεύονται νέοι είναι πιθανό να είναι λιγότερο μορφωμένοι, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερες αποδοχές και έτσι μεγαλύτερη δυσκολία στο να τα βγάλουν πέρα…»

Παρά το γεγονός ότι για τις γυναίκες δεν βρέθηκαν παρόμοιοι συσχετισμοί, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι οι γυναίκες με υποστηρικτικούς συντρόφους είχαν μεγαλύτερη αντοχή στα οστά από ότι εκείνες των οποίων οι σύντροφοι δεν τις εκτιμούν, δεν τις καταλαβαίνουν ή γενικά δεν τις υποστηρίζουν συναισθηματικά.

Η ποιότητα του γάμου επηρεάζει την υγεία μας

Είναι η πρώτη φορά που ο γάμος και η ποιότητα του γάμου σχετίζεται με την υγεία των οστών, δήλωσε ο Δρ. Carolyn Crandall, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα εσωτερικής παθολογίας και ερευνητικών υπηρεσιών υγείας στη Σχολή David Geffen στο UCLA. «Πολύ λίγα μας είναι γνωστά για την επιρροή κοινωνικών παραγόντων – πέραν των κοινωνικοοικονομικών – στην υγεία των οστών». «Φαίνεται όμως, πως η καλή υγεία εξαρτάται όχι μόνο από τον τρόπο ζωής, όπως υγιεινή διατροφή, αποχή από το κάπνισμα, αλλά και από άλλες κοινωνικές πτυχές της ζωής, όπως η οικογενειακή ζωή και η ποιότητα των σχέσεων».

Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη σχέση της υγείας των οστών και του γάμου – αυτό θα είναι το επόμενο στάδιο στην έρευνά τους. Από την άλλη μεριά, τα ευρήματα είναι περιοριστικά καθώς δεν έγιναν διαχρονικές αξιολογήσεις της οστικής πυκνότητας, προτείνοντας έτσι μόνο έναν συσχετισμό, και όχι την αιτία και το αποτέλεσμα της σχέσης αυτής.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, τα ευρήματα αποτελούν νέα συμπληρωματικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ ψυχοκοινωνικών παραγόντων της ζωής και της υγείας των οστών στους ενηλίκους. Οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των δύο φύλων αναφορικά με τη σχέση του γάμου και της υγείας των οστών συνάδουν με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, υποδεικνύοντας ότι ο γάμος δεν φαίνεται να έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι όταν υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη και κατανόηση μέσα σε ένα γάμο ή μία σχέση, τα οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και την πνευματική υγεία είναι πολλά και για τα δύο φύλα!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr