Tι είναι η Yoga;

images_Total-Body-Tabata-Challenge.jpg

Τι είναι η Yoga

Η Γιόγκα (Yoga) είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος. Οι ρίζες της προέρχονται από την Ανατολή και ειδικότερα από την Ινδία. Είναι ένα ολιστικό σύστημα προσέγγισης της ανθρώπινης ύπαρξης και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Η γιόγκα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές. Η λέξη YOGA προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj και σημαίνει ένωση.  Ενώνω αρμονικά το νου με το σώμα και την ψυχή. Αποτελεί ένα απο τα  έξι θεμελιώδη συστήματα του Ινδικού τρόπου σκέψης που έχει την γενικότερη ονομασία Darsana : ο τροπός με τον οποίο βλέπω.

 Αναπνοή

Στη Γιόγκα η αναπνοή γίνεται εξ’ ολοκλήρου από τη μύτη( εισπνοή και εκπνοή απο τη μύτη ) Με την πάροδο του χρόνου, οι ασκούμενοι μαθαίνοντας την σωστή αναπνοή και με την εξοικείωση τους με το μάθημα, θα καταφέρουν να αναπνέουν σωστά ακόμη και σε εκείνες τις asanas που έχουν μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις. Η σπουδαιότητα της σωστής αναπνοής έγκειται στη βοήθεια που παρέχει για αυτοσυγκέντρωση και κατ’ επέκταση στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων ιδιαίτερα όταν αυτές είναι είτε πολύπλοκες είτε όταν ενεργοποιούν ζωτικά εσωτερικά όργανα που πολλές φορές συμμετέχουν στη διαδικασία της αναπνοής.

Αποτελέσματα από την Yoga

    Η Γιόγκα να ανακουφίζει από το στρες, όμως μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα.Η Γιόγκα έχει γίνει αποδεκτή και ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δύση, λόγω ωφελειών της στον άνθρωπο και στην κοινωνία γενικότερα.Οι ασάνες μπορούν να προσαρμοστούν για όλες τις ηλικίες, ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Έτσι από τη Γιόγκα μπορούν να ωφεληθούν όλοι όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες γυναίκες, και άνθρωποι με χρόνιες καρδιακές παθήσεις ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης.
    Μπορεί να ελαχιστοποιήσει ή ακόμα και να εξαφανίσει αρρώστιες που είναι τόσο συχνές σήμερα. Παραδείγματα είναι η υψηλή πίεση, τα αναπνευστικά προβλήματα, ο διαβήτης, τα πεπτικά προβλήματα, τα προβλήματα της μέσης και οι ημικρανίες. Παράλληλα, η Γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Η Γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του καθώς και στη βαθύτερη κατανόηση της ζωής του. Χρησιμοποιώντας τις αρχές που προσφέρει ισορροπεί όλες τις πλευρές του ανθρώπου το φυσικό, το συναισθηματικό, τη λογική και την ψυχική πλευρά. Όλα δηλαδή τα απαραίτητα συστατικά για μια αρμονική και εμπλουτισμένη ζωή.
    Η Γιόγκα προσφέρει, στον άνθρωπο, έναν τρόπο να αναπτύξει την ισορροπία, τον συντονισμό κινήσεων και την εστίαση στο κέντρο βάρους, τόσο στο σώμα όσο και στο νου. Ανανεώνει, αναζωογονεί, θεραπεύει το σώμα, τεντώνοντας τους μυς, τις αρθρώσεις, την σπονδυλική στήλη, τροφοδοτώντας με οξυγόνο το αίμα με την αναπνοή. Το αίμα τροφοδοτώντας με τη σειρά του με οξυγόνο όλα τα εσωτερικά όργανα περιλαμβάνοντας τα νεύρα και τους αδένες ρυθμίζοντας ετσι όλες τις λειτουργίες του οργανισμού!

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/