Σοκολατένια λόγια…

images_chocolate1.jpg

Η σοκολάτα είναι μια πολύ γευστική νότα στη ζωή μας και η αγαπημένη γλυκιά γεύση για μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, και φυσικά μέρες που είναι δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα σοκολατένια αυγά, τη διάσημη πασχαλινή λιχουδιά! Παρόλα αυτά, για τους περισσότερους θεωρείται μια «απαγορευμένη» απόλαυση, που δεν επιτρέπεται να έχει θέση μέσα στο καθημερινό διαιτολόγιο λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου της. Καιρός να κάνουμε μια «σοκολατένια βουτιά» στην ιστορία της και τη θρεπτική της αξία και να μάθουμε πως μπορούμε να την απολαύσουμε ισορροπημένα και χωρίς τύψεις.

Μια γρήγορη ματιά στην ιστορία της! Το κακαόδεντρο «έχει τις ρίζες του» στην κοιλάδα του Αμαζόνιου ή του Ορενόκο. Το 600 μ.Χ. οι Μάγια και οι Αζτέκοι έπαιρναν τους σπόρους του κακαόδεντρου, πρόσθεταν καρυκεύματα και παρασκεύαζαν ένα ρόφημα που το ονόμαζαν “τσοκολάτλ” ή πικρό νερό, και πίστευαν ότι τους προσέδιδε σοφία και γνώση. Αργότερα, οι Μεξικάνοι πίστευαν ότι η σοκολάτα καταναλωνόταν από τους θεούς στον παράδεισο και οι σπόροι του κακάο μεταβιβάστηκαν στον άνθρωπο σαν μια ειδική ευλογία από τον θεό του ανέμου. Δεν είχαν και άδικο! Για τους Ευρωπαίους όλα ξεκίνησαν το 1502 μ.Χ. όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε το πόδι του στις ακτές της Καραϊβικής, όπου αντάλλαξε διάφορα αγαθά με κόκκους κακάο. Επέστρεψε πίσω στην Ευρώπη μαζί με τους κόκκους κακάο αλλά δεν τους έδωσε και ιδιαίτερη σημασία. Στη συνέχεια το 1519 ο Ισπανός εξερευνητής Χερνάντο Κορτέζ «επισκέφθηκε» το Μεξικό, γνώρισε το ρόφημα σοκολάτας και το μετέφερε στις βασιλικές αυλές τις Ισπανίας. Σταδιακά οι κόκκοι κακάου εξαπλώθηκαν σε όλη την γηραιά Ήπειρο, και με τα χρόνια εξελίχτηκε στη σοκολάτα που όλοι γνωρίζουμε!

Μας κάνει καλό; Η σοκολάτα, και πιο ειδικά το κακάο, περιέχει μια κατηγορία θρεπτικών αντιοξειδωτικών συστατικών που καλούνται πολυφαινόλες, και πιο συγκεκριμένα φλαβονοειδή, τα οποία έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το περιεχόμενο της σοκολάτας σε αντιοξειδωτικά ίσως επιδρά προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, πάντα όμως μέσα σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής.

Σοκολάτα και ισορροπία… γιατί; Τα θρεπτικά συστατικά της σοκολάτας διαφέρουν ανάλογα τον τύπο σοκολάτας που επιλέγουμε να καταναλώσουμε και από το αν περιέχει στη συνταγή της και άλλα συστατικά όπως γάλα, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.α. Πιο αναλυτικά:

Όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα το θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και τα λιπαρά είναι αυξημένα σε όλους τους τύπους σοκολάτας και ως εκ τούτου δεν είναι μια τροφή που μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες. Παρόλα αυτά σε μικρές ποσότητες θα μπορούσε να καταναλωθεί πιο συχνά, για παράδειγμα ένα μικρό σοκολατάκι μπορεί να κάνει την εμφάνιση του καθημερινά μέσα σε μια ισορροπημένη διατροφή!

Μαύρη, γάλακτος ή λευκή;
Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα τόση μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδή. Αυτό σημαίνει ότι το κακάο τελικά καθορίζει τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας. Η λευκή σοκολάτα για παράδειγμα δεν περιέχει καθόλου κακάο, παρά μόνο το λίπος του καρπού, αυτό σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία μας επιλογή όταν είναι να επιλέξουμε σοκολάτα!

Ουσιαστικά την μάχη αυτή την κερδίζει η μαύρη σοκολάτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο αφού είναι αυτή που περιέχει τις περισσότερες πολυφαινόλες δηλαδή τα περισσότερα φλαβονοειδή.

Παρόλα αυτά όποια σοκολάτα και αν σας αρέσει δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα και στην συχνότητα που θα την καταναλώσετε. Ο καθένας μπορεί να εντάξει την σοκολάτα στο καθημερινό υγιεινό πρόγραμμα διατροφής του. Απολαύστε λοιπόν την σοκολάτα χωρίς να χάνετε το μέτρο!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr