Πουγκί με μοσχαράκι κοκκινιστό

images_pougki-me-mosxaraki-kokkinisto-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για την γέμιση

    Μοσχαράκι 700 γρ (χτένι ή σπάλα)    
    Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο    
    Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες    
    Κόκκινο κρασί 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Ντομάτες 4 -5 τεμ ώριμες φρέσκιες αποφλοιωμένες    
    Ντοματοπολτός 1 κοφτό κουτάλι της σούπας    
    Μπαχάρι 2 κόκκους    
    Δάφνη 1 φύλλο    
    Τυρί φέτα 100 γρ θρυμματισμένη προαιρετικά    
    Αλάτι – πιπέρι – πάπρικα
    Νερό
    Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    

Για το φύλλο

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 800 γρ    
    Μαργαρίνη 5 κουταλιές της σούπας    
    Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού    
    Νερό χλιαρό 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Ξύδι 3 κουταλιές της σούπας    
    Νισεστέ για το πασπάλισμα των φύλλων
    
Εκτέλεση

Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την μαργαρίνη,το αλάτι, το ξύδι και ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη απαλή και να μη κολλάει στα χέρια μας (στην πράξη βλέπουμε μήπως θέλει λίγο παραπάνω νερό ή αλεύρι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα). Χωρίζουμε την ζύμη σε ίσα μέρη, την σκεπάζουμε με μεμβράνη  και την βάζουμε στο ψυγείο περίπου για 30 λεπτά.

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας δώσει μοσχαράκι σπάλα ή χτένι και να μας το κόψει σε μικρά τεμάχια. Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε  να στραγγίξει, βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί,σοτάρουμε το κρέας  μέχρι να αποροφηθούν τα υγρά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε από όλες τις πλευρές να κοκκινίσει. Προσθέτουμε την πάπρικα και το πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και αποφλοιωμένες χωρίς τα σπόρια.Προσθέτουμε το ντοματοπολτό,το  μπαχάρι, την δάφνη, νερό μέχρι να σκεπάζει το κρέας, σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα , χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μείνει το φαγητό μας με πηκτή σάλτσα.

Ανοίγουμε με τον πλάστη 2 φύλλα πασπαλίζοντας με νισεστέ την ώρα που τα ανοίγουμε, τα  κόβουμε σε τετράγωνα τεμάχια (βγαίνουν 8  τεμ). Σε κάθε τεμάχιο βάζουμε  από το μείγμα του κρέατος , λίγο φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά), πιάνουμε διαγώνια τις άκρες από κάθε τεμάχιο, τις ενώνουμε σαν πουγκί και κλείνουμε το πουγκί μας στριφογυρίζοντας ελαφρώς το φύλλο. Τα αραδιάζουμε σε ένα πυρέξ ή ταψί λαδωμένο ελάχιστα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου για 15 – 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε  από τον φούρνο , βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε ζεστά.

* Το συγκεκριμένο φύλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πίτες, είναι αφράτο και τραγανό.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/