Ποιά είναι τα οφέλη συμπληρωμάτων πρωτεϊνης σχετικά με την άσκηση;

images_proteinpowders.jpg

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά συστατικά των μυών και είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση και την αύξηση των μυών μετά την άσκηση. Οποτεδήποτε κάποιος κάνει άσκηση και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια προπόνησης με βάρη, τότε προκαλεί μικροσκοπική καταστροφή των ινιδίων των μυϊκών ινών(τα μυϊκά ινίδια είναι μικρά νημάτια πρωτεΐνης που βοηθούν στη μυϊκή σύσπαση).

Αυτό φυσικά δεν είναι ο τύπος της καταστροφής που θα πάμε για να επισκεπτούμε τον γιατρό, αλλά είναι μια φυσιολογική καταστροφή που ονομάζεται καταβολισμός.  Η επίδραση αυτή δημιουργεί ένα ερέθισμα και ένα περιβάλλον αποκατάστασης και αύξησης του μυός. Το σώμα ανταποκρίνεται στην καταστροφή αυτή με το να στέλνει συστατικά, όπως πρωτεΐνη και άλλα αυξητικά όπως τεστοστερόνη για να βοηθήσει τον μυ να αναπτυχθεί. Και εδώ έρχεται να καταγραφεί η λανθασμένη εντύπωση που έχουν μερικοί, καθώς η πρωτεΐνη δεν χρησιμοποιείται από τους μύες για καύσιμο αν δεν βρεθεί σε καταστάσεις πολύ ιδιαίτερες( π.χ  δίατα, ασιτία). Απεναντίας το λίπος και οι υδατάνθρακες είναι τα κύρια καύσιμα.

Η έρευνα έδειξε πως η πρωτεΐνη  που καταναλώθηκε πριν την άσκηση και μέσα σε 30 λεπτά μετά από το τέλος της άσκησης  θα βοηθούσε στην αύξηση και την αποκατάσταση των μυών. Οι ενδείξεις για κατανάλωση πρωτεΐνης μετά την άσκηση είναι 1 γραμμάριο για κάθε 3-4 γραμμάρια υδατάνθρακα. Το φυστικοβούτυρο έχει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης σε 2 κουταλιές της σούπας. Το γιαούρτι είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Οι οδηγίες για την ποσότητα πρωτεΐνης πριν την άσκηση δεν είναι πλήρως ξεκάθαρη όσο είναι για την λήψη μετά την άσκηση. Υπερβολική πρωτεΐνη δεν χρησιμοποιείται από το σώμα , αλλά αποβάλλεται από το σώμα με την ουρία. Οι ενδείξεις για την δοσολογία της πρωτεΐνης είναι 0,8 g/kg σε υγιή άτομα. Οι αθλητές, οι εγκυμονούσες γυναίκες και άτομα με χορήγηση κάποιας συνταγής (από ιατρό) χρειάζονται δοσολογία 1,2-1,7 g/kg. Επιπλέον πρωτεΐνη θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/