Η διατροφή και ο τρόπος ζωής σας σχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά σας!

images_γενετικες_ανωμαλιες.jpg

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων ή ακόμη και καρκίνου, επαναπαυθείτε αρκεί να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι μελέτες δείχνουν πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν ή ακόμη και ρυθμίζουν την γονιδιακή ανταπόκριση και μπορούν μέρα με τη μέρα να μεταβάλλουν και να παραμερίσουν τη γενετική προδιάθεση ενός ατόμου και να καταπολεμήσουν διάφορες νόσους.

Το 2000, ένα πρωτοποριακό πείραμα στο Πανεπιστήμιο Duke έδειξε το μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στη γονιδιακή έκφραση. Οι ποντικοί που έφεραν το γονίδιο agouti ήταν διαβητικοί, παχύσαρκοι, είχαν κίτρινο τρίχωμα και σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο όταν τράφηκαν με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το φυλλικό οξύ,-πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έφεραν απογόνους αδύνατους με καφέ τρίχωμα και το γονίδιο agouti σε αυτούς είχε κατασταλεί.

Το πείραμα αυτό στα ποντίκια δείχνει ότι ό,τι τρώτε μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την πιθανότητα να αναπτύξουν τα παιδιά σας συγκεκριμένες ασθένειες από τις οποίες πάσχετε αρκεί να μεταβληθούν οι συνθήκες, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση του DNA.Η μεθυλίωση καθορίζει ποια γονίδια εκφράζονται και είναι ζωτικής σημασίας για την τροποποίηση της δραστηριότητας των κακών γονιδίων. Ένα παράδειγμα προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Annals of Oncology, όπου διαπιστώθηκε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις μεθυλίου (οι ενώσεις που καθιστούν δυνατή τη μεθυλίωση) στο πλάσμα του αίματος είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας μετά τη διατροφή που μπορεί να επηρεάσει τη μεθυλίωση του DNA, είναι το stress. Περιπτώσεις όπως η διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD) μπορεί πραγματικά να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά σας, που τελικά να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά σας, ακόμα και τα εγγόνια σας θα διαχειρίζονται τις καταστάσεις άγχους στη ζωή τους.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένους τρόπους για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της μεθυλίωσης του DNA:
Φάτε φασόλια και σκούρα πράσινα λαχανικά

Η μεθυλίωση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς μεθύλιο, και το φολικό οξύ είναι γεμάτo από αυτό. Εάν είσαι έγκυος ή θηλάζουσα φάτε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ όπως τα φασόλια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά. Θυμηθείτε, ότι αυτό που τρώτε τώρα θα επηρεάσει την υγεία του παιδιού σας, στο μέλλον όπως φαίνεται και από μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes, η οποία εξέτασε το βάρος 300 παιδιών κατά τη γέννηση τους και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ανεξάρτητα από το βάρος των μητέρων τους, η μελέτη έδειξε ότι η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και αργότερα επηρέασε άμεσα το βάρος του παιδιού της.
Έχετε μια μορφή άπαχης ζωικής πρωτεΐνης καθημερινά στη δίαιτά σας

Η βιταμίνη Β6 και Β12 είναι επίσης απαραίτητη για την μεθυλίωση. Οι βιταμίνες αυτές βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι και το αυγό. Φροντίστε να έχετε τουλάχιστον 2 ισοδύναμα άπαχης ζωικής πρωτεΐνης την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 60 γραμμάρια κοτόπουλο, τόνο, γαλοπούλα ψάρι ή ένα αυγό.
Κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης και yoga για να αποβάλλετε το stress

Η γυμναστική θεωρείται μια αποδεκτή μέθοδος βελτίωσης και διατήρησης της σωματικής και συναισθηματικής υγείας. Ένας αυξανόμενος όγκος αποδείξεων υποστηρίζει την άποψη ότι η γιόγκα οφελεί τη σωματική και νοητική υγεία μέσα από τη ρύθμιση του άξονα «υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια» και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Η yoga είναι ευρέως γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει το άγχος και να προωθεί μια ήρεμη, χαλαρή κατάσταση. Αυτή η κατάσταση μειώνει τα επίπεδα ορμονών στρες, μειώνει την καρδιακή συχνότητα και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα ελέγχουν και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις.

Η αναπνοή επηρεάζει το ρυθμό της καρδιάς μέσω των εσωτερικών συνδέσεων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι αναπνευστικές ασκήσεις γιόγκα περιλαμβάνουν αργές και βαθιές αναπνοές. Είναι αυτή η επιμήκυνση της αναπνοής, που επιβραδύνει το ρυθμό της καρδιάς και τον ρυθμίζει. Το αίμα οξυγονώνεται και συναισθήματα ηρεμίας και ευημερίας κατακλύζουν το σώμα σας.

Έχοντας πλέον κατανοήσει τη σπουδαιότητα της καλής διατροφής και της αποβολής του άγχους από τη ζωή σας για την δημιουργία ενός «δυνατού» DNA που θα κληροδοτήσετε στους απογόνους σας, μπορεί να επιλέξετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να συμβάλλετε έμμεσα στην πρόληψη της ασθενειών που μαστίζουν εδώ και γενιές την οικογένεια σας.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος