Υλικά
Για την τάρτα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Ζάχαρη 2 κουταλιές της σούπας
Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Βούτυρο 3 κουταλιές σούπας γεμάτες (κρύο)
Νερό 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κρύο
Για την γέμιση
Βερίκοκα 10 τεμ
Ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Αμύγδαλα φιλέ ψημμένα 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Κορν φλαουρ 1 1/2 κουτάλι της σούπας
Νερό 5 κουταλιές σούπας
Χυμός λεμονιού 1 κουτάλι σούπας
Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας λιωμένο
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, βάζουμε το αλάτι, την ζάχαρη και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Με τα δάκτυλα μας τρίβουμε , σε χοντρά τρίμματα το υλικό του μπολ, προσθέτουμε το κρύο νερό και ξεκινάμε να ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (στην πράξη βλέπουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη). Κάνουμε την ζύμη μια μπάλα και την σκεπάζουμε. Την βάζουμε στο ψυγείο περίπου για 30 λεπτά. Στην συνέχεια την ανοίγουμε σε μια καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα (ή ταψί) , καλύπτοντας την βάση και τα τοιχώματα με την ζύμη. Πατάμε καλά την ζύμη στην ταρτιέρα και τρυπάμε με ένα πιρούνι την βάση. Την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 – 15 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας).
Για την γέμιση : Πασπαλίζουμε με 1 κουτάλι σούπας ζάχαρη και τα μισά ψημένα φιλέ αμύγδαλα την βάση της τάρτας. Κόβουμε τα 7 βερίκοκα σε φέτες και τα αραδιάζουμε επάνω στην επιφάνεια της ζύμης, πασπαλίζουμε ξανά με άλλο 1 κουτάλι σούπας ζάχαρη και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε την τάρτα στους 150 βαθμούς περίπου για 20-30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας). Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό. Κόβουμε τα υπόλοιπα βερίκοκα σε κομμάτια, τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με την υπόλοιπη ζάχαρη και το διαλυμένο κόρν φλάουρ ,τον χυμό λεμονιού και τα σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να μαλακώσουν τα βερίκοκα. Αφαιρούμε από την φωτιά και σουρώνουμε καλά ώστε να γίνει διάφανη σάλτσα. Αφού ψηθεί η τάρτα μας την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει, περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα ψημένα φιλέ αμύγδαλα. Την βάζουμε στο ψυγείο περίπου για 2 – 3 ώρες. Σερβίρουμε με μπάλες παγωτού.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/