Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα ποτήρι νερό!!

images_mas-adynatizoun-2-potiria-nero-prin-apo-fagito_600_400_-1520156782.jpg

Αλήθεια πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για τον οργανισμό μας και συγκεκριμένα για την υγεία των νεφρών μας?


 
Ο οργανισμός μας είναι σαν μια μηχανή, θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με το αυτοκίνητο. Το βασικό καύσιμο – ενέργεια του αυτοκινήτου είναι η βενζίνη, και του ανθρώπινου οργανισμού το ρόλο αυτό έχουν τα μακροθρεπτικά συστατικά, κυρίως ο υδατάνθρακας και το λίπος.
 
Τι γίνεται όμως με την υγεία των νεφρών μας?
Η ενυδάτωση είναι το βασικό μέσο συντήρησης της πολύτιμης μηχανής που λέγεται νεφρό. Οι νεφροί είναι δύο, και μια από τις βασικές δουλειές τους είναι να «φιλτράρουν» το αίμα από τις άχρηστες για τον οργανισμό ουσίες που προσλαμβάνει μέσω της διατροφής κυρίως αλλά και η παραγωγή ούρων για να αποκαταστήσουν την ισορροπία των υγρών του οργανισμού και ουσιών σημαντικών για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (ρενίνη) και της παραγωγής του αίματος (ερυθροποιητίνη).

Την ενυδάτωση μπορούμε να την παρομοιάσουμε με τα λάδια του αυτοκινήτου, όπου όταν «ανάβει το λαμπάκι» μας δίνει το μήνυμα ότι τα επίπεδα είναι χαμηλά, συγκεκριμένα στον δικό μας οργανισμό το ρόλο αυτό έχει το αίσθημα της δίψας. Η δίψα δεν είναι τίποτε άλλο από  ένα συναγερμό ότι έχει αρχίσει η διαδικασία ήπιας αφυδάτωσης.
 
Πως λοιπόν θα προστατέψουμε τους νεφρούς μας ?
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και έχοντας καλή ενυδάτωση.
 
Τι θεωρούμε όμως καλή ενυδάτωση… Οι συστάσεις είναι γενικές και διαφοροποιούνται με βάση το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα, τις κλιματικές αλλαγές, τυχόν παθήσεις, όπως η νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και με βάση τη ‘φάση ζωής’ του ανθρώπου π.χ εγκυμοσύνη, θηλασμός.
 
Το 20-30% των υγρών που προσλαμβάνουμε προέρχεται από τα τρόφιμα και το 70-80% από τα ροφήματα, συνεπώς καλή ενυδάτωση δεν επιτυγχάνουμε μόνο από την πρόσληψη νερού, αλλά και από τα τρόφιμα και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr