Μπορεί η άσκηση ως μοναδικό “όπλο” να καταπολεμήσει την παχυσαρκία;

images_faftworkout.jpg

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ”British Journal of Sports Medicine”, η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσων όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και η άνοια, ωστόσο, η επίδρασή της στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ελάχιστη.

Όπως φαίνεται η σωματική δραστηριότητα παίζει μικρό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και θα πρέπει τα μηνύματα προς το κοινό να εστιάζουν περισσότερο στην υγιεινή διατροφή, όχι μόνο στην φυσική δραστηριότητα.

Στο προαναφερθέν άρθρο, τρεις ειδικοί σε θέματα παχυσαρκίας δήλωσαν ότι ήρθε ο καιρός να διαλύσουμε το μύθο σχετικά με την άσκηση.

Η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για να κρατηθούν μακριά νόσοι όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και η άνοια, η επίδρασή της στην παχυσαρκία ωστόσο, είναι ελάχιστη.

Αντ’ αυτής, σημαντική είναι η διατροφική παρέμβαση καθώς οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την ποσότητα των υδατανθράκων κάθε μορφής που χρειάζεται το σώμα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ακραία αύξηση του βάρους.

Σαφώς και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην αύξηση του βάρους και την ραγδαία εξάπλωση της παχυσαρκίας. Πάραυτα, η παρέμβαση σε έναν μόνο από τους δυο προαναφερθέντες παράγοντες, δεν αρκεί. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και υδατανθράκων είναι αυτή που θα πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Ο καρδιολόγος Dr Aseem Malhotra, κατηγόρησε ευθέως τις βιομηχανίες τροφίμων όπως αυτές που εμπορεύονται αναψυκτικά τύπου cola οι οποίες διαφημίζουν ότι η άσκηση θα μπορούσε να εξουδετερώσει την επίδραση της ανθυγιεινής διατροφής στο σώμα μας, για την αύξηση της παχυσαρκίας. Επίσης, είπε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι μέχρι το 40% όσων βρίσκονται σε φυσιολογικό εύρος βάρους θα έχουν βλαβερές μεταβολικές ανωμαλίες που συνήθως σχετίζονται με την παχυσαρκία στο άμεσο μέλλον.

”Είναι σημαντικό να πούμε ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η παχυσαρκία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, παρόλο που υπήρξε μικρή αλλαγή στο επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας στο δυτικό πληθυσμό. Αυτό και μόνο τοποθετεί την ευθύνη για την αύξηση του βάρους μας στο είδος της διατροφής μας και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε και όχι στην μείωση της δραστηριότητας.

Ο Dr Malhotra, δήλωσε ότι ένας παχύσαρκος δεν χρειάζεται να κάνει πολλή άσκηση για να χάσει βάρος αλλά χρειάζεται να τρώει λιγότερο. Η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι τα μηνύματα προς το κοινό υποδεικνύουν ότι μπορεί κάποιος να τρώει ότι θέλει αρκεί να ασκείται.

Σύμφωνα με τον Dr Malhotra αυτό είναι αντιεπιστημονικό και λάθος. «Δεν μπορείς να ισοφαρίσεις την κακιά διατροφή μόνο με την άσκηση».

Όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα παγκόσμιας επιβάρυνσης από νόσους, του Lancet, η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται με πιο «κακή» κατάσταση υγείας σε σχέση με την άσκηση, το αλκοόλ και το κάπνισμα σε συνδυασμό.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη και θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο να υποβαθμιστεί ο ρόλος της άσκησης. Ο καθηγητής Mark Baker, του National Institute of Health and Care Excellence, που συνιστά ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, δήλωσε ότι δεν θα ήταν έξυπνο να αποκλείσουμε τη σημασία της άσκησης.

Επιπρόσθετα, ο Dr. Gordon Fisher επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, υποστηρίζει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ σωματικής άσκησης και φυσικής δραστηριότητας. Για να κάψουμε θερμίδες το σώμα θα πρέπει να δραστηριοποιείται συνεχώς. Η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει την κηπουρική, τη βόλτα με το σκύλο, το χαλαρό περπάτημα και δεν θεωρείται δομημένη μορφή άσκησης. Η άσκηση για να έχει αποτελέσματα θα πρέπει να είναι σωστά δομημένη, συνεχής και επαναλαμβανόμενη. Ως άσκηση μπορούμε να θεωρήσουμε την προπόνηση με βάρη και το καθημερινό το τρέξιμο ή μια μορφή αερόβιας άσκησης όπως ο χορός, τα steps, η zumba και άλλες.

Και εμείς θα συμφωνήσουμε. Η άσκηση δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής και συστηματικής άσκησης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την απόκτηση ενός υγιούς βάρους και την καταπολέμηση του φαινομένου. Αν η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας δεν θα μπορέσουμε εύκολα να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα που θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε μορφή δραστηριότητας και δεν θα νοσήσει μελλοντικά.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος