Μια εποχή σύμμαχος της παχυσαρκίας

images_faty.jpg

Είναι γεγονός πως η διαδικασία μιας επιτυχημένης δίαιτας είναι πολύ πιο επώδυνη στις μέρες που διανύουμε σε αντίθεση με το παρελθόν. Πολλοί από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με περίσσια κιλά, που παρά τις εξαντλητικές δίαιτες παραμένουν και επιμένουν στη ζυγαριά μας. Άρα να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος στον αγώνα σου, αν οι προσπάθειες δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η απώλεια σωματικού βάρους καθίσταται σημαντικά δυσκολότερη σε σύγκριση με προγενέστερα χρόνια, σύμφωνα με ερευνητές από το York University of Toronto και University of Alberta. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Research and Clinical Practice, ανέλυσε τα διατροφικά δεδομένα 36.377 Αμερικανών. Τα αποτελέσατα αποδεικνύουν πως το 2008 τα άτομα εμφάνισαν κατά 10% μεγαλύτερο σωματικό βάρος από ότι το 1971 παρά το γεγονός ότι οι ενεργειακές προσλήψεις και στις δυο περιόδους ήταν περιπου όμοιες.

Φαίνεται λοιπόν πως η τεράστια αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια στις προηγμένες κοινωνίες δεν είναι απλά αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης θερμίδων και γενετικών παραγόντων. Η δραματική περιβαλλοντική αλλαγή, η επιβάρυνση τροφίμων και προιόντων προσωπικής χρήσης με χημικές ουσίες (αυξητικές ορμόνες, παρασιτοκτόνα, βαρέα μέταλλα κτλ) και η κατάχρηση των φαρμάκων, είναι μερικοί παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην εξίσωση της αιτιοπαθογενειας της παχυσαρκίας. Αν και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι απόλυτοι ξεκάθαροι, ωστόσο αλλαγή του ορμονικού status μας φαίνεται να συγκεντρώνει την μεγαλύτερη βαρύτητα. Παράλληλα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος το στρές, οι γρήγοροι ρυθμοί, οι ψυχολογικοί παράγοντες και η έλλειψη ύπνου αυξάνουν την έκκριση της κορτιζόλης, μιας στρεσογόνου ορμόνης με αναβολική δράση. Αυτές οι συνθήκες ενεργοποιούν τη διαδικασία της λιπογένεσης, δηλαδή την εναπόθεση λίπους στις λιποαποθήκες του σώματος μας. Παράλληλα συμπτώματα είναι η αυξημένη εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, μεταβολικού συνδρόμου καθώς και η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Επιστροφή στις ρίζες μας λοιπόν με έμφαση στα προιόντα του τόπου μας με όση το δυνατόν μικρότερη χρήση χημικών/τεχνητών ουσιών. Παράλληλα επαρκής ύπνος, λιγότερο στρες και περισσότερη άσκηση, φαίνεται να στοιχειοθετούν το πλαίσιο για την ανακάλυψη του «μαγικού φίλτρου» του υγιούς βάρους, αλλά και της μακροζωίας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr