Reset…after training

images_womanworkup.jpg

Είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους. Πήρες απόφαση να γυμναστείς, ξεκίνησες με ζήλο και ένιωσες περήφανος που τα κατάφερες. Το αρχικό αίσθημα ευφορίας έφυγε και μέχρι να ξημερώσει η επόμενη ημέρα ένιωσες το σώμα σου διαλυμένο. Κάτι σαν να σε είχε «πατήσει… τρένο». Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις αυτές τις ενοχλήσεις την επομένη της προπόνησης;

1. Χαλάρωσε… Όταν λέμε να χαλαρώσεις εννοούμε να ρίξεις τους ρυθμούς αμέσως μετά την προπόνηση. Ήπια κίνηση μέσα στα επόμενα 10-15 λεπτά βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν πιο ομαλά και έτσι μειώνουν τους πόνους που νιώθεις στη συνέχεια. Οι απαλές κινήσεις βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μεταφέροντας πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά εκεί όπου χρειάζεται και αποβάλλοντας αντίστοιχα τοξίνες.

2. Αναπλήρωσε άμεσα τα υγρά. Γυμνάζομαι σημαίνει ιδρώνω και χάνω πολλά υγρά, αφυδατώνομαι. Ένας πολύ καλός τρόπος λοιπόν να βοηθήσεις το σώμα σου να ανακάμψει, αλλά και να μειώσεις τις πιθανότητες να έχεις πόνους μετά τη γυμναστική είναι πολύ νερό. Το νερό υποστηρίζει τη μεταβολική λειτουργία και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο σώμα, την στιγμή που το έχει περισσότερη ανάγκη.

3. Αναζήτησε το σωστό γεύμα. Γυμνάζεσαι και καταναλώνεις ενέργεια σωστά; Ε, λοιπόν πρέπει να πάρεις και ενέργεια για να συνεχίσεις, μετά από μια κοπιαστική μέρα στο γυμναστήριο. Ιδανικά καλό θα ήταν να δοκιμάσεις ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Σε απλά ελληνικά άπαχο κρέας με λαχανικά και δημητριακά ή πιο εύκολα και γρήγορα μια μπάρα δημητριακών.

4. Stretching! Οι ασκήσεις stretching λέγονται αλλιώς και πρόγραμμα αποθεραπείας. Φαντάσου πως εκτελώντας αυτές τις ασκήσεις είναι σαν να προσφέρεις στο μυικό σου σύστημα το πιο χαλαρωτικό μασάζ, που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τους ενοχλητικούς πόνους της επόμενης μέρας.

5. Ξεκουράσου. Το σώμα έχει μια εκπληκτική ικανότητα να φροντίζει τον εαυτό του. Η ξεκούραση λοιπόν μετά την προπόνηση, επιτρέπει στον οργανισμό να αναρρώσει και να επανέλθει με φυσικό τρόπο.

6. Mασάζ! Εντάξει το ιδανικό θα ήταν να στο κάνει κάποιος ειδικός, αλλά εφόσον είναι δύσκολοι καιροί, επιστράτευσε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Από τη μία σε χαλαρώνει πλήρως, δίνοντας την ευκαιρία στο μυϊκό σου σύστημα να επανέλθει, ενώ παράλληλα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, εξίσου σημαντική για την ανακούφιση των μυών.

7. Κάνε ένα σκωτσέζικο ντους. Με απλά λόγια ενάλλασσε το κρύο με το ζεστό νερό στο ντους, αφήνοντας 2 λεπτό καυτό νερό και στη συνέχεια γύρισε για μισό λεπτό τη βρύση στο κρύο. Είναι το μυστικό πολλών αθλητών για να μην καταπονούν το σώμα τους. Ποιο είναι το σκεπτικό; Πως όσο οι μύες και το σώμα είναι ζεστό, το κρύο νερό προκαλεί απότομη συστολή και διαστολή στις αρτηρίες και έτσι αποβάλλονται πιο γρήγορα τοξίνες και απόβλητα που επιβαρύνουν τους μύες και προκαλούν πόνο κατά την αποθεραπεία.

8. Κοιμήσου “ποιοτικά”! Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για έναν οργανισμό που θέλει να κάνει reset. Απολαυστικός και χορταστικός ύπνος λοιπόν, σημαίνει μεγαλύτερη έκκριση μιας αυξητικής ορμόνης υπεύθυνης για την αύξηση και αποκατάσταση των μυών.

9. Μην το παρακάνεις με τη γυμναστική. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τα “παρατράγουδα” είναι να σχεδιάσεις το πρόγραμμα γυμναστικής σου έξυπνα. Έκανες πολύ καλά που αποφάσισες να ξεκινήσεις γυμναστική, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να “λιώνεις” καθημερινά. Καλό είναι να αφήνεις στον εαυτό σου μία-δύο μέρες διάλειμμα μεταξύ των ημερών γυμναστικής.

10. Να πάρεις ασπιρίνη; Θα το έχεις ακούσει πολλές φορές πως ένα δισκίο ασπιρίνης θα βοηθήσει την καλύτερη προσαρμογή των μυών και έτσι δεν θα πονάς. Η αλήθεια είναι πως πράγματι τα παυσίπονα θα ανακουφίσουν τους πόνους, όμως οι γυμναστές δεν τα συστήνουν παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε καμιά περίπτωση για τους κοινούς πόνους μετά από την εξάσκηση.

Πηγή : http://www.fitnet.gr/