Τα νόστιμα dips βοηθούν τα παιδιά να τρώνε περισσότερα λαχανικά

images_boy_veggies_cutting_cooking_mom_parent_learning_helping_pic.jpg

Μήπως τα παιδιά σας δυσκολεύονται ή αρνούνται να καταναλώσουν λαχανικά; Αν ναι, έχετε σκεφτεί ποτέ να τα συνοδέψετε με κάποια σάλτσα (dip); Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, τα dips αποτελούν ένα νόστιμο συνοδευτικό για τη σαλάτα και βοηθούν στο να καταναλώσουν τα παιδιά περισσότερα λαχανικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, μπορεί και να μην τα δοκίμαζαν.

Στην πραγματικότητα τα παιδιά, ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία, είναι οι πιο απαιτητικοί γευσιγνώστες που θα συναντήσετε. Μάλιστα, πολύ συχνά λένε «όχι» σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά εξαιτίας ενός φυσικού ενστίκτου που ονομάζεται νεοφοβία και έχει ως βασικό του χαρακτηριστικό την αποφυγή και την απροθυμία να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούριο.

Ο συνδυασμός των λαχανικών με κάποια γευστική σάλτσα που αρέσει στα παιδιά φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στο να τα δοκιμάσουν ή/και να τα καταναλώσουν σε μεγαλύτερη ποσότητα. Το νόστιμο dip στην ουσία «καλύπτει» τη γεύση των λαχανικών, την οποία δεν προτιμούν τα παιδιά, με αποτέλεσμα να λάβουν παράλληλα με τη γευστική ικανοποίηση απαραίτητα και ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.

Τα αποτελέσματα..
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, οι ερευνητές ζήτησαν από 34 παιδιά προσχολικής ηλικίας να δοκιμάσουν λαχανικά είτε σκέτα, είτε βουτηγμένα σε μία νόστιμη σάλτσα μειωμένων λιπαρών. Το 64% των παιδιών δήλωσε ότι τους άρεσαν περισσότερο τα λαχανικά μαζί με το ντιπ, ενώ μόνο το 31% προτιμούσε τα λαχανικά σκέτα. Μάλιστα, όταν τα λαχανικά συνοδεύονταν με σάλτσα, μόλις το 6% των παιδιών αρνήθηκε να τα καταναλώσει, ενώ τα σκέτα λαχανικά δεν τα δοκίμασε καν το 18% των παιδιών που συμμετείχαν.

Επιπλέον, σε ένα δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές προσέφεραν σε 27 παιδιά προσχολικής ηλικίας σέλινο και κολοκύθι, δύο λαχανικά που δεν είναι ιδιαίτερα αρεστά. Διαπίστωσαν ότι ενώ τα παιδιά κατανάλωναν περίπου 15 γραμμάρια σέλινο και 6 γραμμάρια κολοκυθιού, όταν τα ίδια λαχανικά συνοδεύονταν με κάποιο ντιπ η πρόσληψή τους αυξήθηκε στα 25 και 15 γραμμάρια αντίστοιχα.

Σάλτσα.. αλλά τι σάλτσα;
Σύμφωνα με του ερευνητές, τα dips που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χαμηλά σε θερμίδες και δίνονταν στα παιδιά σε μικρές μερίδες. Πιο συγκεκριμένα, η μερίδα ανέρχονταν στις 3,5 κουταλιές της σούπας και περιείχε συνολικά πενήντα θερμίδες, τέσσερα γραμμάρια λίπους και 90mg νατρίου.

Μπορείτε λοιπόν κι εσείς να σκαρφιστείτε έξυπνες και νόστιμες σάλτσες, χαμηλές σε θερμίδες, τις οποίες θα σερβίρετε σε μικρή ποσότητα δίπλα στα λαχανικά των παιδιών σας. Για παράδειγμα: παρασκευάστε κάποιο dip με βάση το ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι και προσθέστε ένα κουταλάκι κέτσαπ, πάπρικα γλυκιά και λίγο πιπέρι. Για να έχετε γευστική ποικιλία στο μενού μπορείτε και να αντικαταστήσετε το γιαούρτι, ή μέρος του με κάποιο τυρί spread, ή cottage μειωμένων λιπαρών. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε σάλτσες από φρέσκια ντομάτα. Τρίψτε μία ώριμη ντομάτα, προσθέστε λίγο ξύδι, ένα κουταλάκι ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη και συνοδέψτε με αυτή πολύχρωμα λαχανικά.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr