Διατροφή για αθλητές

images_food-rules.jpg

Η επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών (βιταμινών, ιχνοστοιχείων, πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων κ.α.), αποτελεί τη βάση για την επιτυχία ενός αθλητή. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει ποικιλία τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο του αθλητή. Επίσης σημαντικό ρόλο, παίζει και η επαρκής πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων), η οποία θα πρέπει να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες κάθε αθλητή σε καθημερινή βάση. Αν δεν υπάρχουν τα παραπάνω είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός αγώνα ο αθλητής, έστω και αν έχει προπονηθεί σκληρά.


Η κυριότερη πηγή ενέργειας είναι οι υδατάνθρακες. Δυστυχώς ο ανθρώπινος οργανισμός δε διαθέτει μεγάλες αποθήκες υδατανθράκων, τις οποίες να μπορεί να χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Γι΄ αυτό οι κυριότερες πηγές αποθηκευμένων υδατανθράκων που είναι το μυϊκό και ηπατικό γλυκογόνο εξαντλούνται γρήγορα.
Επομένως, ο σημαντικότερος στόχος της διατροφής πριν από τον αγώνα θα πρέπει να είναι η αύξηση των αποθεμάτων γλυκογόνου του οργανισμού.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν αθλητής:
• Καταναλώσει γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες 3-4 ώρες πριν τον αγώνα.
• Καταναλώσει τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως είναι: το ψωμί, τα μακαρόνια, τα κουλούρια, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι, οι πατάτες, τα όσπρια, το καλαμπόκι, τα φρούτα και οι χυμοί τους, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού, η μαρμελάδα κ.α.
• Αποφύγει τροφές πλούσιες σε λίπος, κυρίως τηγανιτά.
• Αποφύγει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, ψωμί ολικής αλέσεως κ.α. γιατί μπορεί να του προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.
• Καταναλώσει κάποιο υδατανθρακούχο ποτό (5-10%) 20 λεπτά πριν από τον αγώνα.
• Πολύ σημαντική είναι και η πρόσληψη νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα, για αποφυγή της πρόωρης κόπωσης λόγω αφυδάτωσης και υπερθερμίας.

Πηγή : http://diatrofiki-pyramida.gr/

Μοράρης Κ. Εμμανουήλ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος