Πόσο σημαντική είναι η σωστή ενυδάτωση για τα παιδιά και πως μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους;

images_girl.water_.bottle.jpg

Η αξία της σωστής ενυδάτωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλες τις ηλικίες. Τα βρέφη και τα παιδιά χρειάζονται το νερό όχι μόνο για να αποκαταστήσουν αυτό που φυσιολογικά αποβάλλεται καθημερινά μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και των ούρων, αλλά και για την ανάπτυξή τους. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά αποτελούν μία ομάδα ιδιαίτερα επιρρεπή στην αφυδάτωση, καθώς αδυνατούν να φροντίσουν από μόνα τους τον εαυτό τους και δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του σώματός τους με την ίδια ευκολία που το κάνουν οι ενήλικες. Στις μικρές αυτές ηλικίες, μάλιστα, συναντάμε συχνότερα επεισόδια όπως οι εμετοί και οι διάρροιες, καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι γονείς να φροντίζουν για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους σε υγρά.

Οι ανάγκες για πρόσληψη υγρών δεν διαφέρουν ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες. Τα παιδιά, με μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ηλικίας 2 έως 3 ετών χρειάζονται περίπου 1,3 L υγρών την ημέρα, ενώ από 4 έως 8 ετών οι ανάγκες τους αυξάνονται ελαφρώς και φτάνουν τα 1,6 L ανά ημέρα. Θυμηθείτε ότι πέρα από το πόσιμο νερό που αποτελεί την πρώτη επιλογή, στην κάλυψη των αναγκών σε υγρά συνεισφέρουν όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, και οι χυμοί, καθώς και πολλά τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό όπως οι σούπες, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι.

Φροντίστε λοιπόν, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες που έρχονται, να «ανεφοδιάζετε» ανά τακτά χρονικά διαστήματα το σώμα των παιδιών σας με υγρά, προσφέροντάς τους πόσιμο νερό αλλά και μία ποικιλία δροσερών ροφημάτων που είναι σημαντικό όμως να συνυπολογίζεται σας πως τους παρέχουν ταυτόχρονα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες. Λάβετε υπόψη σας λοιπόν και εναλλακτικές πηγές ενυδάτωσης για τις ώρες εκτός και εντός σπιτιού όπως τα ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα σε συνδυασμό με μερικά κομμάτια φρέσκων φρούτων – παρέχοντας εκτός από υγρά και θρεπτικά συστατικά, σούπες -ιδιαίτερα κατά τις περιόδους ασθενείας, ενώ ακόμη και οι συσκευασμένοι χυμοί μπορούν να αποτελέσουν μία ιδιαίτερα «έξυπνη» και πρακτική λύση που ταυτόχρονα ενυδατώνει και εξασφαλίζει πολύτιμες βιταμίνες και ενέργεια από τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων για να αντεπεξέλθουν στις απαιτητικές τους δραστηριότητες.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr