Η παράλειψη γευμάτων οδηγεί τα παιδιά στην παχυσαρκία!

images_pxysarkia2.jpg

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition, σε μία μελέτη που έγινε σε 512 αγόρια και κορίτσια από την Φιλανδία ηλικίας 6-8 ετών, διαπιστώθηκε πώς τα παιδιά που παραλείπουν κάποιο από τα κύρια γεύματα της ημέρας είναι πιο πιθανό να έχουν επιπλέον σωματικό λίπος και να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, λιγότερα από τα μισά παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη έτρωγαν 3 κύρια γεύματα -πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό- κάθε ημέρα. Μάλιστα, το γεύμα που απέφευγαν περισσότερο (τα μικρά παιδιά) ήταν το βραδινό, ενώ τα μεγαλύτερα το πρωινό. Τα γεύματα όμως αυτά, όπως έχει φανεί από πολλές μελέτες, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη ενός παιδιού καθώς επίσης και στη διαμόρφωση μίας καλής κατάστασης της υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί, στα γεύματα αυτά καταναλώνονται τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων που εφοδιάζουν τον οργανισμό του παιδιού με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια (όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά πρωινού ή άλλα υδατανθρακούχα τρόφιμα ολικής άλεσης). Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό τα γεύματα αυτά να μην παραλείπονται!

Ποιος ο ρόλος των σνακ;

Οι ερευνητές στην εν λόγω μελέτη, διαπίστωσαν ακόμα ότι, πάνω από το 42% της συνιστώμενης πρόσληψης θερμίδων προέρχονταν από τα σνακ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το κακό ήταν ότι τα περισσότερα σνακ που επέλεγαν τα παιδιά ήταν φτωχά σε θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες. Κατά μέσο όρο λοιπόν, τα παιδιά κατανάλωναν περισσότερα ‘κακά’ λιπαρά και αλάτι και λιγότερη βιταμίνη D, σίδηρο και φυτικές ίνες σε σχέση με τις ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις.

Αυτό που είναι άξιο να σημειωθεί είναι ότι το μεσημεριανό γεύμα που κατανάλωναν τα παιδιά στο σχολείο ήταν φτωχό σε ζάχαρη και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά από ό, τι άλλα γεύματα των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσει κανείς τα παιδιά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να αποφευχθούν καρδιολογικά προβλήματα αργότερα, θα μπορούσε να είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης των τριών κύριων γευμάτων την ημέρα. Αυτό θα είναι και ένα πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση και υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών αλλά και την πρόσληψη όλων των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που απαιτεί ο οργανισμός τους σε αυτήν την τρυφερή ηλικία.

Αν όμως παρόλα αυτά, ένα παιδί εξακολουθεί να καταναλώνει κάποιο σνακ σε αντικατάσταση ενός κυρίου γεύματος, τότε έχει ιδιαίτερη σημασία η ποιότητα των τροφίμων που θα επιλέξει να είναι υψηλή, με το τρόφιμο να είναι αυξημένο σε θρεπτικά συστατικά και όχι σε θερμίδες!

Μερικές ιδέες για αν μεταφραστεί αυτό στην πράξη είναι οι παρακάτω…

1. Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης χαμηλές σε λιπαρά
2. Φρούτα φρέσκα – αποξηραμένα – ή χυμοί φρούτων με ξηρούς καρπούς
3. Κράκερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα πολυδημητριακών με κίτρινα τυράκια χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε ασβέστιο ή αυγό
4. Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης ή αραβική πίτα με λαχανικά, γαλοπούλα-τυρί και μαλακή μαργαρίνη με ω-3 και βιταμίνη D
5. Κουλούρια ολικής αλέσεως με ταχίνι και μέλι ή μαρμελάδα
6. Γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, σταφίδες ή μέλι και ξηρούς καρπούς

Γνωρίζουμε πλέον, ότι περισσότεροι από 100 διαφορετικοί παράγοντες συνηγορούν στο να εμφανιστεί η παχυσαρκία, είτε σε μικρούς, είτε σε μεγάλους. Έστω και ένα παράγοντα ή συμπεριφορά, όμως, αν μπορούμε να τροποποιήσουμε, μπορεί να αλλάξουμε δυναμικά το πεδίο της παχυσαρκίας! Μην το ξεχνάτε!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr