«Αντιστρές» διατροφή…για μια καλύτερη ζωή!

images_stress-fighting-foods-600x400.jpg

Το στρες έχει καθιερωθεί πια ως ο τρόπος ζωής του 21ου αιώνα και ο κύριος παράγοντας που υποθάλπει την ποιότητα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Κρύβεται πίσω από σειρά παθολογικών καταστάσεων, ανεβάζοντας κατά πολύ την ετήσια δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι έρευνες υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών βιώνουν καθημερινά ανθυγιεινά επίπεδα στρες και σχεδόν 80% των Αμερικανών δηλώνουν πως το επίπεδο του καθημερινού στρες τους ανέβηκε ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια, με συνέπεια σωματικές και πνευματικές διαταραχές.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ενδοκρινικό μας σύστημα- το συνδετικό κρίκο μεταξύ μυαλού και σώματος, και έχει τη ρίζα του πίσω στην εξελικτική μας ιστορία. Στα πρώιμα στάδια της εξέλιξής, στον άνθρωπο-κυνηγό, το στρες ήταν ο μηχανισμός που εξασφάλιζε την απαραίτητη βιοχημική δύναμη για να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις εξαιρετικού κινδύνου.
Περιλαμβάνει την έκκριση της αδρεναλίνης και τον κορτικοειδών που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και αυξάνουν το αίσθημα της πείνας.

Όμως η αντίδραση που ακολουθούσε, τότε στον πρωτόγονο άνθρωπο, είχε να κάνει με έντονη φυσική δραστηριότητα: φυγή ή μάχη, κάτι που δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις του καθημερινού στρες του πολιτισμένου κόσμου.
Κατά συνέπεια, η πείνα οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής, με όλες τις γνωστές «παρενέργειες»: παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις. Και ενώ τα συνήθη βολικά «σνακ» είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, που κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση, οι επιστήμονες δηλώνουν πως υπάρχουν τροφές οι οποίες, αν και δεν μπορούν να περιορίσουν τις αιτίες του στρες, μειώνουν της αρνητικές του συνέπειες στον οργανισμό.

Ποιες είναι αυτές; Ας ρίξουμε μια ματιά…

•Η γαλοπούλα, οι γαρίδες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια και η κίτρινη κολοκύθα περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συνδέεται με την έκκριση της «ορμόνης της ευτυχίας», της σεροτονίνης, η οποία, με τη σειρά της, μειώνει το αίσθημα της κατάθλιψης και του άγχους.
 
•Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φολικό οξύ, μια βιταμίνη που επίσης συνδέεται με την παραγωγή της σεροτονίνης.

•Γαλακτοκομικά προϊόντα, ηλιόσπορος και άλλες πηγές της βιταμίνης D ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, αυξάνοντας την συγκέντρωση του ενζύμου που μετατρέπει την τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη.

•Νιφάδες βρώμης και άλλοι σύνθετοι υδατάνθρακες ενισχύουν την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Οι υδατάνθρακες που απορροφώνται αργά από τον οργανισμό διασφαλίζουν μια σταθερή παροχή σεροτονίνης.

•Πορτοκάλια, γρειπφρουτ, κόκκινη και πράσινη πιπεριά και πολλά ακόμα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που συμβάλει στη μείωση των επιπέδων των στρεσογόνων ορμονών (κορτιζόλη και αδρεναλίνη) στο αίμα, αμβλύνοντας την υποκειμενική αίσθηση του στρες.

•Τέλος, τραγανά λαχανικά, όπως σέλερι και καρότα, παρ’ ότι δεν περιέχουν κάποιο συστατικό που μειώνει το στρες αυτού καθ’ αυτού, δίνουν όμως την αίσθηση του τραγανού όταν τα μασουλάμε, προσφέροντας μηχανική ανακούφιση από το στρες.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την ευεργετική επίδραση της υπομέγιστης φυσικής άσκησης, που όχι μόνο καίει θερμίδες, αλλά πυροδοτεί και μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων που εν μέρει αντιστρέφουν τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.

Ξεκινήστε λοιπόν μια «αντιστρές» διατροφή, ενσωματώστε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τουλάχιστον μισή ώρα άσκησης και πείτε αντίο στην κατάθλιψη, την αϋπνία αλλά και τα περιττά κιλά σας!

Πηγή : http://www.fitnet.gr/