Κέϊκ με κουβερτούρα, καρύδια και ελαιόλαδο

images_26_37827_l-614x350.jpg

Υλικά

    100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας σε κομματάκια
    2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
    160 ml [2/3 φλ. τσαγιού] σιρόπι σφενδάμου [maple syrup] [*]
    140 ml ελαιόλαδο [**]
    1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
    115 γρ. [3/4 φλ. τσαγιού] αλεύρι
    35 γρ. [1/3 φλ. τσαγιού] σκόνη κακάο
    40 γρ. [1/3 φλ. τσαγιού] αμυγδαλόψιχα θρυμματισμένη
    130 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 150 βαθμούς στον αέρα. Λαδώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι 20 εκ. και το στρώνετε καλά με χαρτί κουζίνας το οποίο φροντίζετε να προεξέχει περιμετρικά για να μπορέσετε να το ξεφορμάρετε εύκολα.
    Λιώνετε τα κομματάκια κουβερτούρας σε μπεν μαρί και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά. Σε μπολ τοποθετείτε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το σιρόπι σφενδάμου, το ελαιόλαδο και τη βανίλια και τα χτυπάτε με σύρμα ή με μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα.
    Θρυμματίζετε σε σκόνη, στο μούλτι, την αμυγδαλόψιχα, τη βάζετε σε μέτριο μπολ και προσθέτετε το αλεύρι, το κακάο και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Αναμιγνύετε το μείγμα αυγών με το μείγμα αλευριού χτυπώντας τα καλά μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο σοκολατένιο μείγμα. Ρίχνετε το 1/3 των ψιλοκομμένων καρυδιών και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.
    Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και τη πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα καρύδια. Ψήνετε το γλυκό σας για 20-25 λ, το βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσει το κόβετε σε 15 μικρά κομμάτια και σερβίρετε.

[*] Το maple syrup / σιρόπι σφενδάμου θα το βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

[**] Προαιρετικά για πιο ελαφριά γεύση, μπορείτε να βάλετε 70 ml ελαιόλαδο και 70 ml ηλιέλαιο.

πηγή: sintayes.gr