Ψωμάκι για burger με μέλι

images_26_8182517s_m.jpg

Υλικά

1 φλιτζάνι γάλα (ή νερό)
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
1/4 φλιτζάνι μέλι
1 αβγό (ή 1 κ.σ. σπόρους chia + 3 κ.σ. νερό)
1 κ.γ. αλάτι
2,5 κ.γ. μαγιά (ή ένα φακελάκι)
3-3,5 φλιτζάνια αλεύρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεστάνετε το μέλι με το βούτυρο και το γάλα μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Μην βράσετε το μείγμα. Θέλετε απλά να το ζεστάνετε.
Εάν χρησιμοποιήσετε τους σπόρους chia, βάλτε τα σποράκια στο νερό και αφήστε 10 λεπτά.
Ανακατέψτε τη μαγιά με το αλεύρι και το αλάτι.
Βάλτε το μείγμα αλευριού, το μείγμα με το γάλα (να μην είναι καυτό γιατί θα επηρεάσει τη μαγιά και δεν θα σας φουσκώσουν τα ψωμάκια) και το αβγό στο μπολ του μίξερ. Τοποθετήστε τον γάτζο για τις ζύμες και δουλέψτε τη ζύμη για 7-8 λεπτά. (Εγώ ξεκίνησα με 3 φλιτζάνια αλεύρι και κατέληξα να προσθέσω λίγο ακόμα.)
Μεταφέρετε την μπάλα της ζύμης σε ενα αλευρωμένο μπολ, σκεπάστε με μία καθαρή πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μία ώρα.
Πιέστε τη ζύμη με τη γροθιά σας για να φύγει ο αέρας και χωρίστε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια (ή 12 εάν θέλετε πιο μικρά ψωμάκια). Δώστε σχήμα μπάλας στην κάθε ζύμη, τοποθετήστε σε ένα ταψάκι όπου έχετε στρώσει λαδόκολλα και πιέστε τη μπάλα να γίνει επίπεδη. Το κάνω αυτό για να δώσω στη ζύμη το επιθυμητό μέγεθος, γιατί κατά το ψήσιμο φουσκώνουν ως επι το πλείστον προς τα πάνω και όχι στα πλάγια.
Σκεπάστε τις ζύμες και αφήστε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Ψήστε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 12-18 λεπτά. Δώστε προσοχή να μην τα παραψήσετε.

Αυτά τα ψωμάκια έχουν την καλύτερη γεύση και υφή την ημέρα που τα ψήνετε. Αλλά και για τις επόμενες 2 μέρες είναι αρκετά νόστιμα.

Κρίκη Σταυρούλα,

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος