Ψαροκεφτέδες με μπακαλιάρο στο φούρνο

images_14_spicy-fish-balls-638x350.jpg

Υλικά

Πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
1/2 φλ. τσαγιού [100 ml] ελαιόλαδο
500 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 κουτί τόνος σε νερό
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
2 αυγά
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μέτρια ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης, πολύ ψιλοκομμένη
1/2 φλ. γαλέτα [τριμμένη φρυγανιά]
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Στρώστε τις φέτες πατάτας σε ένα μέτριο αντικολλητικό ταψί, με τρόπο που η μία να μισοσκεπάζει την άλλη και πασπαλίστε με αλατοπίπερο. Τις περιχύνετε με τα 2/3 του ελαιόλαδου και τις ψήνετε για 20 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Στο μεταξύ, βράστε τα φιλέτα του μπακαλιάρουγια 8 – 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό. Στραγγίστε και όταν κρυώσουν τόσο ώστε να μπορέσετε να τα πιάσετε, κόψτε τα καλά με μαχαιράκι ή με τα χέρια, αφαιρώντας τυχόν κόκαλα και το δέρμα.
Βάλτε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τον τόνο θρυμματισμένο, το ψωμί μουλιασμένο και καλά στιμμένο, τα αυγά, τον άνηθο, το κρεμμύδι, τη πιπεριά Φλωρίνης, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Λαδώστε τις παλάμες και αρχίστε να ζυμώνετε καλά τα υλικά για να φτιάξετε ένα ενιαίο μείγμα.
Ρίξτε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα ρηχό πιάτο. Πλάστε μπιφτέκια σε μέτριο μέγεθος, πάντα με τα χέρια λαδωμένα για να μην κολλάει το μείγμα και περάστε τα από την τριμμένη φρυγανιά. Βγάλτε από το φούρνο το ταψί με τις πατάτες (αφού έχει περάσει το 20λεπτο) και βάλτε προσεκτικά πάνω τους τα ψαρομπιφτέκια.
Ψήστε για 10-12 λεπτά, γυρίστε τα να ψηθούν και από την άλλη πλευρά και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10 – 12 λεπτά.

πηγή: sintayes.gr