Τούρτα κέϊκ σοκολάτας με αφράτη μαρέγκα

images_15_tourta_1410V03-638x350.jpg

Υλικά

Για το κέϊκ:
1/4 φλ. τσαγιού [50 ml] σπορέλαιο
2 μεγάλα αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλίτσες βανίλιας
3/4 φλ. τσαγιού [150 γρ.] ζάχαρη άχνη
3/4 φλ. τσαγιού [150 γρ.] καστανή ζάχαρη
1 3/4 φλ. τσαγιού [245 γρ.] αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ. τσαγιού [30 γρ.] σκόνη κακάο κοσκινισμένη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κοφτό κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
85 γρ. λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. τσαγιού [240 γρ.] ξινόκρεμα
σάλτσα καραμέλας εμπορίου
Για τη μαρέγκα:
3 μεγάλα ασπράδια αυγών
1 φλ. τσαγιού [200 γρ.] ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 και βουτυρώνετε και αλευρώνετε δύο στρογγυλά ταψάκια των 20 εκ. [Σε περίπτωση που δεν έχετε δύο ταψάκια, χρησιμοποιείτε ένα βαθύ ταψάκι 20 εκ.]
Χτυπάτε με το μίξερ χειρός, σε υψηλή ταχύτητα, το σπορέλαιο, τα αυγά, τη βανίλια και τις 2 ζάχαρες μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει η ζύμη. Προσθέτετε το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα, το μπέϊκιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και συνεχίζετε το χτύπημα για 1-2 λ ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ, προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 ακόμα λεπτό μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος προσθέτετε και τη ξινή κρέμα [αν θέλετε να φτιάξετε εύκολα τη δική σας sour cream/ξινόκρεμα βλέπετε συνταγή εδώ] και χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα.
Μοιράζετε το μείγμα στα δύο ταψάκια, τα ισιώνετε στην επιφάνεια με μια μαρίζ και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ [κάντε το πείραμα με την οδοντογλυφίδα]. Εναλλακτικά βάζετε τη ζύμη στο ένα ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε για περισσότερη ώρα 50 λ-55 λ. Βγάζετε το ή τα ταψιά από το φούρνο, τα αφήνετε 10′ μέσα στο ταψί να “σταθεί” και μετά τα ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Εάν φτιάξετε ένα κέϊκ, μόλις κρυώσει το κόβετε στη μέση οριζόντια με ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι.
Για τη μαρέγκα: Σε μεγάλο μπολ τοποθετείτε τα ασπράδια των αυγών, τις 3 κ.σ. νερό και τη ζάχαρη άχνη και τη χτυπάτε σε πηχτή μαρέγκα. Προσθέτετε τη κρέμα ταρτάρ και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμα να ενσωματωθεί.
Σε περίπτωση που δεν θέλετε ωμά τα ασπράδια βάζετε σε μπεν μαρί, σε μπολ [προσοχή: να μην ακουμπάει το νερό της κατσαρόλας στο μπεν μαρί] τα ασπράδια τη ζάχαρη και τις 3 κ.σ. νερό αφού τα έχετε χτυπήσει για λίγο με σύρμα. Ανακατεύετε πάνω στο μπεν μαρί το μείγμα για 10 περίπου λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το μείγμα θα είναι στερεό λευκό, αλλά ακόμα θα καταρρέει εύκολα. Το βγάζετε από το μπεν μαρί προσθέτετε μια πρέζα κρέμα ταρτάρ και το χτυπάτε στο μίξερ μέχρι να κρυώσει το μπολ και έχετε μια πηχτή μαρέγκα που να μένει όρθια.
Για τη συναρμολόγηση: Tοποθετείτε το ένα κέϊκ σε πιατέλα και το στρώνετε με λιγότερη από τη μισή μαρέγκα. Σκεπάζετε με το υπόλοιπο μισό κέϊκ και το γαρνίρετε με κουτάλι σε κορυφές ή με σχέδια με κορνέ με την υπόλοιπη μαρέγκα. [Εάν έχετε το ειδικό καμινέτο μπορείτε να “κάψετε” τις κορυφές της μαρέγκας]. Γαρνίρετε με σάλτσα ή σιρόπι καραμέλας. Διατηρείτε για 3 ημέρες στο ψυγείο. 45 λεπτά πριν το σερβίρετε το βγάζετε από το ψυγείο.

πηγή: sintayes.gr