Τάρτα με μανιτάρια και Total του Δημήτρη Σκαρμούτσου

images_12_tarta-me-manitaria.png

Υλικά 

Για τη ζύμη
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο κρύο
1 μεγάλο αβγό
150 γρ. Total
Ελάχιστο αλάτι
3-4 κ. σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση
600 γρ. μανιτάρια λευκά ή μπράουν πολύ φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
250 γρ. Total
4 αβγά
100 γρ. μπέικον σε κυβάκια
1 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κ. σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση 

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, το βούτυρο και το Total και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αβγό και 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό ζυμώνοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μία ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180°C.
Όταν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνουμε λίγα λεπτά να ζεσταθεί και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκ. Έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ελαφρά τη φόρμα της τάρτας. Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να εξέχει από το χείλος. Την πατάμε με τα δάχτυλα να εφαρμόσει καλά και κόβουμε ομοιόμορφα το τελείωμα. Απλώνουμε μέσα ένα ανάλογο κομμάτι λαδόκολλας και βάζουμε τα ειδικά βαρίδια, για να μη φουσκώσει η τάρτα. Την ψήνουμε στο φούρνο άδεια για 20 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει χωρίς να ξανθύνει. Το αφαιρούμε και βάζουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, προσθέτοντας στο τέλος το σκόρδο.
Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό και αφήνουμε να μισοκρυώσουν.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το Total, λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι. Απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών στην τάρτα και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των αβγών..Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΦ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟ