Μήπως δεν πρέπει να υπερβάλουμε με τα κλουβιά (crates) των σκύλων;

images_14_8216710_s.jpg

Νέοι περιορισμοί για τους ιδιοκτήτες σκυλιών στη Νορβηγία. Ορισμένοι νέοι περιορισμοί έχουν προταθεί ,σαν ένα είδος συμβουλών. Ακόμα δεν υπάρχουν νόμοι, αλλά στους ιδιοκτήτες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση των περιορισμών αυτών, καθώς επίσης μπορούν να μηνυθούν.

Ανάμεσα σ’αυτούς τους νέους περιορισμούς υπάρχουν και κάποιοι ενδιαφέροντες :
• Δεν θα πρέπει να κλωτσήσει, να χτυπήσει ή να σηκώσει από τον λαιμό , την γούνα ή την ουρά οποιοδήποτε σκυλί. Πονάει .
• Ο σκύλος δεν θα πρέπει να διατηρείται σε πολύ μικρό χώρο .Ο σκύλος θα πρέπει τουλάχιστον να είναι σε θέση να μπορεί να τεντωθεί, να μετακινηθεί και να αλλάξει θέση. Για πολλά σκυλιά αυτό σημαίνει όχι μόνιμα σε κλουβί. Κλουβιά που έχουν πόρτες πάντα κλειστές ,δεν είναι για τα σκυλιά στοιχειώδης τρόπος διαβίωσης .Θέτει πάρα πολύ περιορισμό στην δυνατότητα ενός σκύλου να κινείται ελεύθερα.
• Τα σκυλιά θα πρέπει να βγαίνουν βόλτα και να δραστηριοποιούνται κάθε μέρα, και όλα τα σκυλιά θα πρέπει να εκτονώνονται τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.
Η Νορβηγία έχει σαφώς αρχίσει να ακολουθεί το παράδειγμα της Σουηδίας, όπου δια νόμου τα κλουβιά απαγορεύονται,εκτός από τις περιπτώσεις ταξιδίων,και την κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά,αρκετές φορές την εβδομάδα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι μια τάση που θα ακολουθηθεί από περισσότερους επίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, σκεφτόμενοι την ευημερία των σκύλων.

Αραχωβίτης Ιωάννης

Θετικός Εκπαιδευτής, PDTE & APDT